Blog Ati Harun's Touch

facebook page

facebook page
Makeup Servis

Followers

Saturday, December 17, 2011

sheikh dr mahmud al-maghlani..

hari ni .. 16hb dis 2010..td pg mase drive, dgr kt ikim.. sgt menarik segmen "MAHABBAH RASULULLAH" bersama SHEIKH DR MAHMUD AL-MAGHLANI dari Madinah.. pelbagai ilmu boleh dpt.. antaranye:

-kalo anak selalu sakit dari kecil, tukar nama.. insya allah, akan sihat...

-buat perempuan yg mempunyai masalah haid.. pada 13,14,15 bulan hijrah.. dedahkan diri pd bulan pernama selama 15-30minit.. n puasa (kalo boleh).. insya allah..

-pesakit migrain.. sebelom tido atau waktu subuh.. baca 3 ayat terakhir surah al hasyr.. sambil tangan kanan letak atas kepala..

-jangan potong atau cukur rambut hari rabu.. boleh mendatangkan penyakit..

banyak lg ilmu lain.. kalo x silap ade siaran ulangan hari ahad ni pukul 7pg..

*kalo ade yg salah (mungkin salah dgr).. mohon perbetulkan.. almaklum x leh nak concentrate 100% while driving..dgr la siaran ulangan.. sgt best...

Thursday, December 15, 2011

bengkak kelenjar leher 2

semalam ade follow up dgn hosp klang lg.. eventho dh g demc.. tp still g hosp klang.. takut de pape in future kan.. n bg all the reports from demc kt doc..

but doc still nak wat ct scan... iman diberi ubat tido utk memudahkan mase scan nanti.. mmg nyenyak die tido.. huhu... doc scan tu kate x de pape yg serius... alhamdulillah...

doc still cont bg ubat antibiotik.. 21hb ni kene amek darah lg.. poor my doter... 22hb followup tuk result darah...

mmm... 20hb ade follow up kt demc... huhu...

bengkak kelenjar leher



7hb ritu appt ngn hosp klang.. hasil diagnose.. doc pakar kate, either one.. virus atau leukimia.. (sedih hati dgr)... coz, bengkak kelenjar kt leher tu besar, ade jugak kt ketiak kanan n hati sedikit bengkak.. n darah putih pon ade sikit lebih.. x tentu arah jadinye...

lepas dh bincang2.. amek 2nd opinion.. g private.. demc.. admitted.. 5d.. doc kate x de bengkak hati pon, kt ketiak pon x de... bengkak tu coz kuman.. doc sgt pasti akan hilang dgn makan antibiotik.. die kasi lebih kuat dr hosp klang bg.. alhamdulillah.. ade progress...




skang dh kuar wad.. masih cont dgn antibiotik yg doc demc bg.. 20hb ni ade follow up..

misteri jalan lama




ni link bukan sy upload.. tolong letak je.. kredit to www.ddmf.biz
http://www.ddmf.biz/2011/12/misteri-jalan-lama-2011-ppvrip-avimkv.html

donlod 1:
http://www.mediafire.com/?mn8rh8h0i2z4w5t

donlod 2:
http://www.mediafire.com/?84vtt73tbofj4gi

nanti korang combine sendiri ye..

Saturday, December 3, 2011

bengkak kelenjar leher

dah lama x post pape kt blog ni...

2 isnin lepas pas amek iman kt bs.. malam tu dah rase dedo je badan die.. bg la ubat demam yg kk bagi mase cucuk 3 bulan ritu.. malam tu sgt panas badan die.. iman terjaga dalam kol 3 lebih pagi tu pah tu dok meragam je.. dekat kol 7 baru die tido balik... disebabkan itu.. aku bawak iman g kk kol 2 (aku g kk tu kol 1.40)..

nak menyelit citer kt kk sket.. tunggu punye tunggu.. kol 3.40 pon x panggil2 lagi.. aku bukan nye g untuk monthly checkup nye.. tp nak check demam je.. awal2 lg misi dh amek suhu..38.1.. 'panas' tol aku.. baby yg bukan monthly checkup dtg kendian pon dah balik.. lg aku 'panas'... terus aku g kaunter, ckp kt misi tu.. aku nak balik.. tolong amek balik buku sy kt dalam... cepat2 misi tu g dalam.. x lama pas tu.. die panggil aku masuk ikut pintu lain.. tp terus g jumpe doc.. pas tu sound aku, nape dtg petang.. alah kalo dtg petang ke pagi pon same je...kerek betoiii... 'misi lama' suh aku bawak bby g urut...

malam tu aku bawak iman g urut... kakak aku temankan.. nenek tu kate ade bengkak kt belakang leher.. cuak aku.. terus bawak g klinik.. klinik kate kalo demam x kebah 3h n bengkak pon x surut dlm seminggu bawak g GH.. adehhh.. riso betul.. die kate tu sebab kelenjar die bengkak disebabkan oleh kuman.. kelenjar tu menjalankan kejenye.. huhu...

jumaat tu aku bawak g kk.. sebab demam x kebah2... suhu pon 38.3.. n kene amek darah, sekali cucuk je ok.. result, ade kuman dalam darah.. pas tu ckp sal bengkak kt doc sekali.. doc check kate bengkak besar.. x leh nak kasi antibiotik.. kene refer hospital.. *dengar hospital ni cuak sungguh aku*.. doc suh prepare siap2 barang, takut kene admit..

aku pon g la hospital.. doc sane bg antibiotik untuk 5h.. pas tu katanye kene jumpa doc pakar.. hari rabu lepas aku g spital.. kene amek darah lagi sekali.. tp kesian iman (baru 3m+).. 3kali cucuk utk amek darah.. aku perasan pon lepas balik rumah, lepas cabut kapas kt tangan die.. 2 kt kiri 1 kt kanan.. budak kecik mcm tu diorang wat gitu.. kite yg beso ni pon amek sekali pon neves2..sakit.... patut la terjerit2 anak aku kt dlm tu byk kali.. lama lak tu.. geram betol.. kalo x reti amek, bagi la orang lain.. jgn la nyeksa budak kecik... kalo anak die kompem x buat gitu..

alhamdulillah demam die dah ok.. tu pon almost 2 weeks baru ok.. tp bengkak masih belum surut.. surut sikit la.. macam2 cara buat... tuam ngan tuala panas.. sapu minyak zaitun.. ibu jari aku letak kt lelangit pagi2, pastu tekan sket kt bengkak tu.. sapu air 'baca2'... sapu minyak gamat.. tgk la bile nak surut.. risau gak ni.. dah 2 minggu...

7hb ni ade apptmnt ngan doc pakar lagi sekali.. harap2 bengkak tu x de nanti n doc kate x de pape yg serius.. dok mengejap kat hospital je.. awal2 ritu ade jaundis.. pastu sebab batuk plak, smp masuk wad.. pas tu dengan ruam die.. skang ni bengkak lak.. rezeki die.. cume as a mother, kesian sangat kt die.. kecik2 lagi asek kene cucuk sane.. cucuk sini...

Friday, November 18, 2011

vaksin mengandungi bahan haram

meh baca sesame link ni yek.. said that

Harram in many vaccines..



adeh.. camane ni.. setahu aku la.. vaksin2 yang ade kt mesia ni, sume wajib amek.. kalo x amek.. kompem kene jugak one day.. contoh.. aku x mo cucuk rubela mase darjah 5 ke 6 dulu.. nak x nak, tingkatan 3 kene gak cucuk bile kementerian kesihatan datang sekolah tuk cucuk tetanus (kal x silap).. tgk rekod, aku x cucuk rubela lg..

cam baby.. kompem2 kene cucuk.. xkan nak cakap kt kk, sy x mo anak sy kene cucuk.. vaksin tu ade mende haram dalamnye.. nak kene sembur???... huhu... kang kalo jadi ape2.. kompem spital gomen x mo tanggung.. means.. in future, if anything happen to my baby, they will blame me.. tul x?

i think pihak JAKIM kene memainkan peranan.. let say mmg betul vaccines tu ade mende haram.. they shud do their job... lets wait for their answer..

Saturday, September 10, 2011

kene selesema dan batuk


Iman kene selesema ngan batuk.. jangkit dari abangnye Irfan. Balik dari beraya kat Perak 1hb sept (umo Iman 20hari).. so esoknye terus g kk tuk check 20 hari.. n gtau yang Iman batuk.. once jumpe doc.. doc check, terus kate kene admit kat Spital Klang.. coz dada berombak masa nafas, ade lekuk kat dada (tanda2 jangkitan kuman)..

Sedey bile kt spital.. mmg kene admit wad.. pas tu masa kene daftar kt wad 6c.. kene amek darah ngan pasang tiub utk masuk ubat antibiotik(2 kali cucuk).. lagi bertambah sedih.. Iman menanges smp tak kuar sore.. air mata aku ni mmg nonstop.. huhu..


Kat wad 6c tu.. Iman kene masuk inkubator.. sebab x mo kene jangkit ngan budak lain.. kat sane, yg lagi teruk pon ade.. sedihnye tgk.. mostly pramatang ngan kuning... naseb baik aku breastfeed, so leh la dok kat wad tu coz every 2-3hrs kene BF.. kalo x, mesti kene ulang alik.. n smp kol 10mlm je leh melawat anak.. huhu...


seb bek dok pon x lama.. admit hari jumaat, isnin petang dah bleh discharge.. since doc pakar check kate leh kuar.. x de pape.. kuman x de, batuk pon dah kurang.. selesema dah x de..
Tak sanggup dok lama2.. badan Iman naik lembik.. mungkin sebab BF ikut masa.. kalo kt umah.. asal nanges, aku BF.. kalo kat sane.. ikut jam.. die nanges pon x tau.. sebab bilik die ngan aku lain2..

N satu lgi.. sebab dlm inkubator tu panas.. abes ruam naik kat muka, tengkuk n kulit kepala Iman.. abes kulit muke die jadi kasar.. misi suh sapu lotion tuk ilangkan.. dah beberapa hr.. cm susah je nak ilangkan.. sedih tol tgk muke Iman.. sian die..


ni hari discharge.. bleh letak dlm cot.. dok sebelah katil ibu..

Ada satu kejadian x best berlaku masa Iman dalam inkubator.. satu hr tu, lepas misi tukar kan tilam dlm inkubator tu (awal pg.. aku tinggalkan Iman kol 2pg.. aku dtg balik kol 4pg).. maybe Iman tolak2.. so badan die naik smp atas.. tilam dah ke bawah.. kepala die kene besi kt dlm tu.. smp berlekuk kepala die.. mase aku dtg tgk, die ngah nanges 2.. mesti sebab sakit kepala die kene besi tu, bayangkan smp berlekuk.. seb bek tulang baby ni lembut lg.. aku dok usap2.. lama2 ilang gak bekas lekuk tu.. geram betul aku rasa.. nak gak ckp kt misi tu.. tp dok terpk.. kang aku bising2.. kang layan aku n Iman teruk.. tak tau dok smp bile.. so.. wat senyap je la..

Kat spital gov mmg cam tu org kate.. pape pon kite kene jaga sendiri2... tak leh nak harapkan dorang..mmm...

Tuesday, August 23, 2011

dah bersalin..


setelah lama menyepi.. baru ade kesempatan nak update... topik pasal bersalin.. FYI, dah bersalin... normal .. alhamdulillah.. kelahiran kali ni.. byk yang Allah makbulkan.. Alhamdulillah.. contoh: nak bersalin waktu awal2 pagi (kunun2 x mo byk sgt yg nengok *pelatih*).., x mo induce (walopun overdue).. sakit x lama (tp sebab sakit yg amat, masih rase cam lambat beno jam bergerak).. n most wanted.. dapat baby gurl.. heee...


>>> IMAN QAISARA BT ANIZ FAUZI<<<

Alhamdulillah.. tahun ni dapat pose 10 hari.. hari yg ke11 tu.. tp x dpt, ujung2 kene berbuka..

Bersalin pada 40w5d pada 12hb Ogos 2011: 12 Ramadhan 1432H : Jumaat : 3,17am..

Kite dah start sakit perut mengeras dari kol 2-3ptg hari khamis tu.. tp wat biase je.. sebab sebelom tu pon penah kene sehari suntuk mengeras x hengat.. tp at last x de pape.. tp sepjg bulan pose tu.. hari2 g bazar ramadhan (kunun2 nak cepat bersalin..bykkan berjalan).. tp hari khamis tu hubby ajak g.. kite tolak.. maleh.. pas tu siap nak wat kuah durian lg, igt nak cicah ngan roti..

Pas solat asar tu.. dok tgk2 tv.. terasa nak kencing.. masa basuh tu.. terperasan cam ade darah.. cikit je.. hati x sedap.. tp sebab Irfan cirit2.. igt kan mungkin najis irfan kowt.. so wat donno je..

Masa ngah masak kuah durian tu.. dalam kol 7ptg (baru berbuka.. tu pon berbuka ngan rase kuah durian tu).. tergerak hati nak check.. tgk2 mmg ade darah sket ngan lendir... terus gtau hubby.. kelam kabut.. hubby kate.. "jom2.. g hospital".. kite siap relaks lg... tepon kakak.. die pon suh g hospital.. tp perut x de la sakit mane.. igt nak g nanti2.. sume suh g jugak.. huhu.. (seram sebenonye.. kene g awal2.. sebab perut x de sakit.. n kuah durian pon x sempat siap.. smp la ni..)

g la spital.. kene perli lg ngan misi sebab gtau die perut mengeras dr kol3.. cume turun darah tu kol 7.. tp pas berbuka br smp spital.. huhu... check2 (mak aiii.. terangkat bontot).. dah bukak 2cm.. wat ctg.. gerak baby x cantik.. smp 2 kali kene buat.. maybe sebab pose.. so doc suh makan dulu.. pas mkn wat sekali lg.. tp x berapa cantik gak bacaan.. nway, doc tu suh masuk wad jugak... (doc tu muda wehh.. laki lak tu.. adess.. malu giler mase check tu)

dlm kol 10mlm masuk wad.. amek darah, air kencing.. g la kt katil.. boring giler.. perut dah mula sakit yg ala2.. tp still leh tahan.. kol 12 hubby dtg anto kipas.. giler panas.. tp pas hubby bali.. sakitnye menyengat smp ke pinggang.. tp relaks g. leh tahan.. smp kol 2pg tu.. sakitnye mak aii... menggigil2 menahan.. adess... tp masih nak jalan2.. kakak pesan, kalo ngah mengeras tu jgn kemut nanti jalan lmbt bukak.. tu la ku buat.. misi nampak.. tanye sakit ke kak.. kite jawap, "sikit je, leh tahan".. tp ade satu misi tu.. dah smp menggigil.. nak bersalin ni kot.. cepat2, dok atas wheelchair.. satu lg misi.. dok atas troli terus.. dah baring atas troli.. pe lg. kene tolak kt tmp ctg tu.. kene seluk.. perrghhh... smp pecah ketuban time tu.. misi kate dah 6cm.. ntah bape lama kt situ.. die tgg smp 9cm.. baru tolak LR..

dlm kol 2 lebeh kot.. tolak LR.. masuk2 kene tgg jap.. katil penuh.. tp sekejap je la.. sebab ade sorang tu dah setel.. cume nak tukar troli je.. nak tgg 10cm tu.. mak aiii.. lamanye... siap mintak gas.. tp x bgnye dorang... huhu.. kaki lak tak leh lurus.. nak gak bengkok.. bape kali kene marah.. siap mentain.. awak ni student patutnye kene la dgr cakap. hahaha.. pe kaitan ntah...

bile dh 10cm.. suh teran.. x dpt rentak.. ntah cane nak teran.. ntah dh bape kali teran.. last2 tu baru dpt rentak nak teran.. at last 3.17am.. baru kuar.. dah kuar.. tanye misi.. dpt ape.. boy ke gurl?.. misi tu siap men2 lg.. dulu anak lelaki ye, kalo yg ni lelaki cane?.. misi satu lg tu.. nak wt ape.. terima je la.. haha.. *pandai misi tu..

time jait tu.. adess.. siap 2 kali kene bius.. tp tang jait kulit tu.. kene terima je la.. misi tu kate mmg akan rasa... sejam baru setel... dorang kate.. siap gap 5 thn.. so mmg cam anak sulung la...

k.. baby dah nangess... nanti smbung lg...

Thursday, August 4, 2011

Kisah budak penjual kuih

*from my email"


Kisah ni sy ambil dr forum, utk renungan kite bersama.

Hari itu selepas seminggu beraya di kampung, saya pulang ke Kuala Lumpur. Memikirkan highway PLUS sibuk, saya menyusuri laluan lama. Pekan pertama yang saya lintas ialah Teluk Intan. Terasa mengantuk, saya singgah sebentar di sebuah restoran di pinggir pekan itu. Sebaik memesan makanan, seorang kanak-kanak lelaki berusia lebih kurang 12 tahun muncul dihadapan.

Abang nak beli kuih?” katanya sambil tersenyum. Tangannya segera menyelak daun pisang yang menjadi penutup bakul kuih jajaanya.

Tak apalah dik… Abang dah pesan makanan,” jawap saya ringkas.

Dia berlalu. Sebaik pesanan tiba, saya terus menikmatinya. Lebih kurang 20 minit kemudian saya nampak kanak-kanak tadi menghampiri pelanggan lain, sepasang suami isteri agaknya. Mereka juga menolak, dia berlalu begitu saja.

Abang dah makan, tak nak beli kuih saya?” katanya selamba semasa menghampiri meja saya.

Abang baru lepas makan dik. Masih kenyang lagi ni,” kata saya sambil menepuk-nepuk perut.

Dia beredar, tapi cuma setakat di kaki lima. Sampai di situ, di meletakkan bakulnya yang masih sarat. Setiap yang lalu ditanya, “Tak nak beli kuih saya bang, pak cik, kakak atau makcik?

Molek budi bahasanya! Mamak restoran itu pun tidak menghalang dia keluar masuk ke premisnya bertemu pelanggan. Sambil memerhati, terselit rasa kagum dan kasihan di hati saya melihatkan betapa gigihnya dia berusaha. Tidak nampak langsung tanda-tanda putus asa dalam dirinya, sekalipun orang yang ditemuinya enggan membeli kuihnya.

Selepas membayar harga makanan dan minuman, saya terus beredar ke kereta. Kanak-kanak itu saya lihat berada agak jauh di deretan kedai yang sama. Saya buka pintu, membetulkan duduk dan menutup pintu. Belum sempat saya menghidupkan enjin, kanak-kanak tadi berdiri di tepi kereta. Dia menghadiahkan sebuah senyuman. Saya turunkan cermin, membalas senyumannya.

Abang dah kenyang, tapi mungkin abang perlukan kuih saya untuk adik-adik abang, ibu atau ayah abang.” katanya petah sekali sambil tersenyum. Sekali lagi dia mempamerkan kuih dalam bakul dengan menyelak daun pisang penutupnya.

Saya tenung wajahnya, bersih dan bersahaja. Terpantul perasaan kesian di hati. Lantas saya buka dompet, dan menghulurkan sekeping not merah RM10. Saya hulurkan padanya.

Ambil ni dik! Abang sedekah. Tak payah abang beli kuih tu,” Saya berkata ikhlas kerana perasaan kasihan meningkat mendadak. Kanak-kanak itu menerima wang tersebut, lantas mengucapkan terima kasih terus berjalan kembali ke kaki lima deretan kedai. Saya gembira dapat membantunya. Setelah enjin kereta saya hidupkan, saya mengundur. Alangkah terperanjatnya saya melihat kanak-kanak itu menghulurkan pula RM10 pemberian saya itu kepada seorang pengemis yang buta kedua-dua matanya.

Saya terkejut, lantas memberhentikan semula kereta, memanggil kanak-kanak itu.

Kenapa bang nak beli kuih ke?” tanyanya.

Kenapa adik berikan duit abang tadi pada pengemis tu? Duit tu abang bagi adik!” Kata saya tanpa menjawap pertanyaannya.

Bang saya tak boleh ambil duit tu. Mak marah kalau dia dapat tahu saya mengemis. Kata mak kita mesti bekerja mencari nafkah kerana Allah berikan tulang empat kerat pada saya. Kalau dia tahu saya bawa duit sebanyak itu pulang, sedangkan jualan masih banyak, mak pasti marah. Kata mak, mengemis kerja orang yang tak berupaya, saya masih kuat bang!” katanya begitu lancar.

Saya sebak, sekaligus kagum dengan pegangan hidup kanak-kanak itu. Tanpa banyak soal saya terus bertanya berapa semua harga kuih dalam bakul itu.

Abang nak beli semua ke?” Dia betanya dan saya cuma mengangguk. Lidah saya kelu nak berkata.

RM25 saja bang.

Selepas dia memasukkan satu persatu kuihnya kedalam plastik, saya hulurkan RM25. Dia mengucapkan terima kasih dan terus berlalu.

Saya perhatikan dia sehingga hilang daripada pandangan. Dalam perjalanan ke Kuala Lumpur, baru saya terfikir untuk bertanya statusnya. Anak yatimkah? Siapakah wanita berhati mulia yang melahirknya? Terus terang saya katakan, saya beli kuihnya bukan lagi atas dasar kasihan, tetapi kerana rasa kagum dengan sikapnya yang dapat menjadikan kerjayanya satu penghormatan.

Sesungguhnya saya kagum dengan sikap kanak-kanak itu. Dia menyedarkan saya, siapa kita sebenarnya!



Saturday, July 9, 2011

Air selusuh



Cara penyediaan air selusuh (untuk mudah bersalin)


Penyediaan air selusuh (yang terbaik, disediakan oleh suami);
Untuk diminum 2 kali setiap hari; pagi dan malam (bermula minggu ke-30 kandungan *lain orang, lain pendapatnya berkenaan bila masa terbaik utk menggunakan air selusuh), dimulakan dengan selawat.



Penyediaan air selusuh

1. Al-Fatihah


(1) Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
(2) Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam
(3) Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
(4) Yang menguasai hari pembalasan
(5) Hanya kepada engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan
(6) Tunjukkanlah kami jalan yang lurus
(7) (iaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.


2. Selawat Syifa


Ya Allah, berilah rahmat ke atas penghulu kami, Nabi Muhammad SAW yang dengan berkat baginda, engkau menyembuhkan hati-hati, menjadi penawar dan menyihatkan tubuh badan juga memberikan kesembuhan penyakit serta mengurniakan cahaya penglihatan dan kurniakanlah juga rahmat keberkatan dan kesejahteraan ke atas keluarga dan sahabat baginda.


3. Al-Hashr; ayat 21-24.


(21) Sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah belah disebabkan takut kepada Allah. Dan perumpamaan-perumpamaan itu Kami buat untuk manusia agar mereka berfikir.
(22) Dialah Allah, tiada ada Tuhan selain Dia. Mengetahui yang ghaib dan yang nyata, Dialah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.
(23) Dialah Allah, tiada ada Tuhan selain Dia, Maha Raja yang Maha Suci, yang Maha Sejahtera, yang menjaga keamanan, pemelihara keselamatan, yang Maha Perkasa, yang Maha Kuasa. Yang Memiliki segala keagungan. Maha suci Allah dari apa yang mereka persekutukan.
(24) Dialah Allah yang Menciptakan, yang mengadakan, yang membentuk rupa, Dia memiliki nama-nama yang indah. Apa yangdi langit dan di bumi bertasbih kepada-Nya. Dan Dialah yang Maha Perkasa, Maha Bijaksana.

4. Ayat selusuh


Ya Allah, dengan hak Maryam, juga hak hamba yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (NAMA ISTERI) penderitaan bersalin bagi isteriku, dengan rahmatmu wahai Tuhan yang amat mengasihani dari segala-galanya.


5. Al-Insyiqaq; ayat 4-5



(4) dan memuntahkan apa yang ada di dalamnya dan menjadi kosong
(5) dan patuh kepada Tuhannya, dan sudah semestinya patuh.


6. An-Nazi'at; ayat 46.


Pada hari ketika mereka melihat hari kiamat itu (kerana suasananya hebat), mereka merasa seakan-akan hanya (sebentar saja) tinggal (di dunia) pada waktu petang atau pagi hari.


7. Ayat selusuh

Ya Allah, dengan hak Maryam, juga hak hamba yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (NAMA ISTERI) penderitaan bersalin bagi isteriku, dengan rahmatmu wahai Tuhan yang amat mengasihani dari segala-galanya.


8. Ayat permudah

Ya Allah, permudahkanlah dan jangan kau sukarkan isteriku kerana engkaulah yang maha memudahkan, segala yang susah adalah mudah bagimu, ya Allah, sempurnakanlah dengan kebaikan, dengan rahmatmu, ya arhamarrahimin.


Wallahualam...

Tuesday, July 5, 2011

600d vs d90



mm... best x tajuk.. heee... dr dulu idam guna kamera dslr.. tp skang baru ade kesempatan... igt nak sambar satu sebelom bersalin... so sempat la belajar2 tuk memahirkan diri... walaopon pulus x berape nak ade... hahaaa... kalo dapat D7000... perghh lagi syiokkk....

cume nikon D90 ni version lama... canon 600D ni latest... ngah pening nak amek yg mane.. hee.. tp tgk gk bajet... cukup ke idak ntah.. aleh2.. amek 550D aje... kalo beli 2nd cam x best je..

tp majoriti(kenalan) ramai yg kate suh amek D90... walaupon lame tp mmg mantopp... urm... hubby suh beli yg latest...huhu... nanti r suh hubby ngn kawan die usha2 kt lowyat... kalo dlm bajet.. leh grab terus..

Monday, July 4, 2011

happy 5th birthday to Irfan


HAPPY 5TH BIRTHDAY TO MY DEAR SON... IZZ AMIRUL IRFAN B ANIZ FAUZI... was born on the 3rd July 2006....

banje makan KFC je dat day.... no cake... sowwyyy... next time k... insya Allah, kalo panjang umo kite..


mengandung 9 bulan

salam... dah lama x menulis.. tenet problem n kesihatan x menentu.. lain preggy kali ni... mungkin faktor usia kali.. xpe la.. dah menginjak awal 30-an aku...huhuuu...


now dah 35w+... sedang menunggu hari je.. perut kecik tp x larat tol nak bawak badan... scan.. hurm... masih menjadi rahsia.. x pe la.. asal sihat... walaupon di hati tingin anak perempuan lak...

plan nak siapkn tesis before bersalin... rase cam x kesampaian je.. tak pe la.. masih ade mase sehingga bulan 7 2012.. tu kate BSM(bah sumber manusia UM)... lepas tu baru consider fail.. td tertgk kt surat atas meja die.. sorang chinese ni belajar kt oxford.. fail.. sedang dlm proses suh bayar gantirugi.. adoii, ngeri baca... jgnla aku jd gitu...

kelengkapan baby dah siap... tp x bykpon.. baju bby 3 psg je beli..sebab x tau jantina.. tgg kuar sok baru tmbh.. tp dah prepare beg tuk g hospital.. dah ready dlm kete.. cume tggl pinggan mangkuk etc.. tu dah masuk nnt baru sediakan.. leh ke gitu.. heeee.. tp ni xbeli lg jamu2 pas bersalin.. x tau nak beli jenama ape.. dulu mustika ratu, x abes pon.. byk lg balance.. rugi lak ase..

td checkup.. alhamdulillah HB dah baik.. berkat makan ubat IBERET FOLIC.. beli kt farmasi rm32.70 sekotak(30biji).. naik 11.7.. so alhamdulillah.. x de tulisan merah2 dah.. kencing pon dh x kotor... berat nek dr 57.6 => 58.1kg...

pas abes checkup, g UM.. lapor diri.. lambat lapor diri.. kene tolak gaji.. patut le masuk cikit je ritu.. urmm... x pe la... tgg husband cuti.. x larat bwk kete jauh2 dh.. tu pon landing baikpunye dlm kete mase hubby bwk g sane... thanks my dear hubby.. preggy kali ni mmg byk menyusahkan die...


Saturday, April 9, 2011

preggy update


hmm.. dh lama x tulih pasal preggy..

tis time nak citer sket.. setelah 3 kali check-up kt KK.. berat dh nek byk.. dan akan minum air gula pada 22hb april ni.. so utk me'maintain'kan berat aku... aku dh start buat exercise.. hee.. jeng..jeng.. jeng... aku g swimming... sengsorang je.. huhu... selalu session in 2 hrs.. tp aku wat lam 1 hr je.. bukan penat mane pon.. cume riso kalo lama2 dlm air.. kot2 la ade effect kt baby.. riso plak..

tp lately ni aku byk membaca dlm komen2 kt fb.. pasal air ketuban pecah/kurang/turun sebelom masanye.. means.. br 20+w ke.. bukan tanda nak bersalin.. hmm.. riso plak kot2 berenang bleh wt air ketuban turun sebelom waktunye.. tambah2 dh dok dlm air.. mane nak kenal air kolam atau air ketuban.. doa je la.. nway, pas baca2 baca swimming during pregnancy ni.. sebenarnye gud for mother... kuatkan otot.. so bile nak bersalin nanti.. akan memudahkan sedikit.. *hopefully*...

so.. all mothers yg sedang preganant out there.. jom g swimming yek.. gud for your health, maintain ur weight n easy to deliver nanti.. hehee...

telur tiruan

telur tiruan vs telur asli

Thursday, April 7, 2011

Telur tiruan



Awasi telur tiruan di pasaran

SM Mohamed Idris

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menasihatkan pengguna di Malaysia supaya berhati-hati ketika membeli telur kerana terdapat telur tiruan dijual di pasaran.

Pagi ini, seorang pengguna datang ke pejabat CAP bersama sedulang telur yang agak luar biasa bentuknya. Menurut beliau, apabila dimasak, telur itu tidak berbau seperti telur biasa dan tidak mempunyai sebarang rasa. Oleh kerana beliau berasa ragu-ragu dengan kandungan telur yang dibelinya itu, beliau membawa telur-telur tersebut ke pejabat CAP dan terus membuat aduan mengenainya.

Selepas diperiksa, kami mendapati memang benar telur-telur tersebut mempunyai bentuk yang berbeza daripada biasa. Ia besar dan bila dipecahkan tidak kelihatan pusat telur (chalazae - bahan legap yang biasanya terdapat pada putih telur, membendung kuning telur pada bahagian tengah telur). Telur-telur itu juga tidak berbau seperti telur biasa. Mengikut satu laporan, telur tiruan adalah perkara biasa di China. Pengguna di negara itu telah dinasihatkan supaya mengawasi telur tiruan ketika mereka hendak membeli telur.

Mengikut laporan tersebut, telur tiruan mengandungi bahan-bahan kimia. Cangkerangnya diperbuat daripada kalsium karbonat. Kuning telur dan putih telur diperbuat daripada natrium alginat, alum, gelatin, asid benzoik, kalsium klorida serta air dan pewarna makanan. Kuning telur dihasilkan hanya dengan mencampurkan pewarna makanan kuning lemon ke dalam adunannya. Kalsium klorida ditambah ke dalam adunan telur dan kemudian ke dalam acuan untuk menghasilkan membran telur. Cangkerang telur diperbuat dengan lilin parafin, serbuk gypsum, kalsium karbonat dan bahan-bahan lain. Pada amnya bahan-bahan ini adalah penambah makanan tetapi dalam menghasilkan telur tiruan, ia menjadi komponen utama. Oleh itu telur tiruan hanya mempunyai sedikit atau tidak langsung berkhasiat berbanding telur sebenar.

Cara mengenal telur tiruan:

Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.

Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.

Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.

Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.

Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.

Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.

Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.

Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.

Telur adalah sumber protein yang murah dan dimakan oleh penduduk Malaysia. Memandangkan ia merupakan makanan kegemaran ramai, Persatuan Pengguna Pulau Pinang menggesa pihak berkuasa supaya menjalankan siasatan dengan segera berhubung isu telur tiruan ini.

Tambahan pula, telur tiruan mungkin mengandungi gelatin yang Haram dimakan oleh orang Islam.

SM Mohamed Idris,

Presiden CAP



Wednesday, April 6, 2011

Surah Yasin

from email inbox...

Surah Yasin - Pengertian Setiap Ayat


Ayat 1 - 9 :
Untuk keselamatan diri

Ayat 9 :
Orang jahat tak nampak kita terutamanya orang kafir.
Ayat 12 :
Merupakan Jantung Yaasiin - Rasulullah s.a.w. berharap ayat ini dihafal oleh setiap mukmin dan mukminat.

Ayat 13 - 35 :
Mengisahkan orang-orang yang mati syahid.

Ayat 22 - 23 :
Untuk menjaga aqidah Memberi hidayah kepada anak.

Ayat 29
Sebagai amalan untuk mengelakkan diri dari di fitnah dan
kejahatan mulut.
Lebih elok selepas baca di semburkan ke muka orang tsbt.
Ayat 30 -
Untuk keinsafan - Supaya dapat dipertemukan dengan Allah
s.w.t. (harus sentiasa berada dihati - beramal dengannya).
Ayat 32
Untuk menginsafkan orang lain supaya menjadi baik...
Caranya: Ingat yang segalanya datang dari Allah s.w.t, kita umat Muhammad,Kita orang Islam dll.

Ayat 33 - 35
Elok dijadikan amalan bagi sesiapa yang suka bercucuk
tanam. Tanaman akan subur.
Ayat 36
Menerangkan yang kehidupan ataupun kejadian didunia ini dijadikan berpasang-pasangan. Ayat ini elok diamalkan bagi sesiapa yang belum berkahwin supaya dipertemukan jodoh.Caranya: Baca dan berdoa, hembus dan sapu pada muka setiap pagi sebelum keluar rumah.

Ayat 37
Adalah untuk menetapkan hati - aqidah diri sendiri... Hati
yang kering akan hidup semula.
Ayat 38
Mengisahkan yang bulan dan matahari pun sujud pada Allah s.w.t. yang satu.

Ayat 39
Mengisahkan ilmu falak.

Ayat 40
Merupakan kenyataan Allah s.w.t. yang satu.

Ayat 41
Mengisahkan Nabi Noh a.s . naik kapal Elok dibaca sewaktu
menaiki kenderaan.
Ayat 44
Mengisahkan keseronokan hidup di dunia - Dibaca untuk dijauhkan fitnah dalam hidup.

Ayat 45 - 48
Merupakan kedegilan orang kafir kepada Allah s.w.t.

Ayat 49
Menceritakan hari akhirat dan kehidupannya.
Tiupan pertama - Datang dengan tiba-tiba.
Tiupan ke-dua - Hancur
Tiupan ke-tiga - Semua orang di hidupkan semula dan hadir di padang Mahsyar.

Ayat 50
Setiap orang akan dihisab/kira mengikut amalannya.

Ayat 58
Merupakan salam daripada Allah. Jika rasa sakit kepala, baca dan sapukan ke kepala. Ulang sebanyak 3x.

Ayat 76
Dibaca untuk mententeramkan diri dari fitnah orang.

- Jika hati rasa sedih, sebak atau pun kecewa. Sambil pegang dan urut dada, bacalah ayat ini.
Ayat 78 - 79
Dikhaskan untuk sakit urat, tulang dan badan. Untuk doa
bermula daripada Ayat yang bermaksud: "dia berkata, Siapakah (yang dapat) menghidupkan tulang belulang padahal telah hancur?"(Ayat 78 dan 79)- Bacalah jika tulang, urat atau tulang patah. Doktor di hospital pun tanya dia utk rawatan pesakit mrk dan Dr Fatimah ayat ini.
Ayat 82
Untuk Hajat - Jika berhajat sesuatu, bacalah 100x. Dibaca
pada air dan minum selama 40 hari -boleh menjadi penawar. Jika air habis ulang bacaan tsbt sehingga 40 hari. Caranya: Sembahyang Tahajjud (3x)berturut-turut, Baca pada air [100x) Dan berdoa apa sahaja hajat.


Hajatkan sesuatu
1. Selepas sembahyang subuh
2. 3 pagi Jumaat berturut-turut
3. Ayat 1 - Yassin baca 7x
4. Ayat 38- 12x
5. Ayat 58- 7x
6. Ayat 82- 14x
7. Habis, diulang semula step 3 hingga 6. Kesemuanya Surah Yassin dibaca
sebanyak 3x.
8. Habis baca surah Yassin, baca Al- Fatihah, bacalah hajat yg dihajati
dan selepas hajat dibaca semula Al-Fatihah.
9. Perlu yakin, insya-Allah dgn berkat Allah ianya termakbul.



Perlu Baca Dengan Penuh Keyakinan

Yasin ialah jantung Al-Quran
Mengetahui setiap makna ayat-ayat dlm Al-Quran
Yasin memudahkan yang susah. Bacalah Yasin apabila:
o Anak sakit
o Didalam kesusahan
o Memudahkan urusan
o Memudahkan perjalanan

Caranya:
Ø Baca Yasin (3x) dihadapan air
Ø Baca 3 QUL (3 setiap satu)
Ø Baca Al-Fatihah


Kelebihan membaca Yaasin
Baca Yasin sebelum tidur, seperti khatam Quran (10x)
Jika baca Yasin sebelum tidur serta faham maksudnya sekali, sekira mati dalam tidur, dosa diampunkan.

Ayat 9 - "Waja'alna...."
>Lindungi rumah dari pencuri - baca dan tiup di tiap-tiap penjuru rumah..
>Lindungi diri dari dianiaya
> Bagi perlindungan diri dan rumah semasa tidur

Baca Ayat 9
Al-Fatihah
Baca 3 QUL (3 setiap satu) dan baca Ayat Kursi

Ayat 29 - "In kanat illa...."
Untuk mendiamkan orang yang selalu melempar kata-kata buruk/tidak menyenangkan kepada anda.

Ayat 36 - "subhanallazi.."
Untuk cari jodoh * Tiup 7 kali dalam tangan dan sapu ke muka pada pagi hari
Ya Wadud (3x)

Ayat 58 - "Salamun..."
Jika sakit anggota
Tak tenang hati
Baca (7 x) dan gosok pada tempat sakit

Ayat 76 - "Falayahzun.."
Bila rasa sedih
Untuk menenangkan hati
Gosok jantung sambil baca

Ayat 78 - 79 "dari Yuhyil Wahiya..."
Tulang patah
Sakit sendi
Sakit lutut


Ayat 82 - "Innama amruhu.."
Jika mandul
Untuk mengubati kanser atau tumbuhan dalam badan

Sembahyang tahjud
Sembahyang hajat
Doa minta hajat
Baca ayat 100 x dengan yakin
Amalkan 41 malam (untuk menyembuh penyakit dalam badan)

Seperti di atas
o Bila baca ayat, tiup dalam air

o Minum 1 cawan air pada pagi hari sebelum makan / minum benda lain
o Doa sambil minum
o Untuk 41 pagi


Yang penting sesuatu itu yang hendak kita lakukan dengan .. innamal aa'maalu binniat.. dan ikhlas melakukannya.

Dalam YASSIN merangkum:
Ø Ilmu Pertanian
Ø Ilmu Falak
Ø Ilmu Laut
Ø Ilmu Kiamat
Ø Ilmu Ciptaan Manusia
Ø Ilmu Binatang
Ø Ilmu Kenabian

Surah Yassin ini hendaklah dibaca ketika orang sakit dan tengah nazak nak
mati. Baca disisi mereka dan bukannya di kubur terutama ayat 12) -- sebab kenapa kita perlu baca, agar orang yang sakit berada dalam kesenangan dan orang yang masih hidup insaf bahawa esok,lusa kita akan menyusul jua.

***** Dibawah ini adalah sekadar informasi bersama *******

Kekuatan Buah-buahan yang diceritakan dari dalam Al-Quran adalah:


Ø Buah Zaiton - Elok untuk kulit
Ø Kurma - Berkhasiat (memberi tenaga)
Ø Delima - Dalam sebiji buah ada sebutir biji yang menjadi penawar ubat yang mujarab.
Ø Ad Tin - Memberi kekuatan - tenaga, fikiran lemah, tidak boleh beranak.


Wallauhualam...

Monday, March 28, 2011

3rd checkup

td baru selesai buat 3rd checkup at 21w 4/7... kol 7.30pg dah tercegat kt situ.. tp masih ade gak yg dtg lg awal.. perghh.... hebat tol dorang...


berat nek mendadak lg... heee... skang dah 55.3kg.. bayangkan.. dlm mase bape bulan je.. fuyooo.. naik dlm 2 kilo lebih.. 2nd checkup nek 1.86kg... ni sume sebab dok makan je.. specially lewat malam.. perut asek lapar.. so makan la.. x leh nak tahan... ni la jadinye..

lagi satu.. hb plak turun mendadak gak.. dr 12.0 turun ke 10.8 je.. dah bawah border dah.. border 11.0.. kene banyak makan makanan yg boleh naikkan hb balik.. kerang, ikan bilis etc... kopi , teh kene elakkan... *kate misi...

22hb april ni kene minum air gula tuk kali ke 2.. hmm... sepatutnye mase 28w baru minum.. mungkin sebab berat naik byk.. so kene minum b4 28w.. jgn la minum byk kali.. ritu bacaan ok.. mintak2 nanti bacaan ok jugak... x mo la kali ni pon kene gdm gak..

Saturday, March 26, 2011

pregnancy update

isnin ni ade check-up pada umo kandungan 21w 4/7....

tiap kali check-up, mesti seram je ase..
1st- takut berat naik banyak..
2nd - kene cucuk.. amek darah.. huhuuu.. *walaupon bersalin lebih menyakitkan...

skang perut dah agak besar jugak.. walau pon kecik berbanding ngan orang len yg seangkatan..
so dah susah nak menerap.. tapi masih menerap.. senget2 badan menerap..
x bestnye dah x leh meniarap... adoiii...
specially mase wat keje... x syokkkk...

baby selalu bergerak2... kalo malam lg aktif..
skang masih muntah2 gak.. tp x seteruk mula2 dulu..
ade gak certain2 thing aku masih tak leh bau...

tapi kali ni aku asek nak minum air ais aje..
kalo x de ais, ase cam x best minum.. dahaga x susut pon..
kalo air kosong je, lg la... cam ase air kosong tu x bg tenaga langsung..
dan x mengurangkan dahaga..

mmg sungguh lain preggy kali neh..
tp bak org kate.. setiap kali mengandung.. mmg lain2..

tak sabar nak tunggu >22w..
sebab nak scan 3d/4d.. hehe.. dulu x tau (jahil sungguh..x penah nak amek pot pon dulu)..
skang dah tau.. so nak wat.. nak tgk baby buat ape je dlm pewut neh.. heee..
xcited la... x sabaaaaa.....

tp kekadang bile pk pasal bersalin.. aduss.. takutt.. sakit yg tak tertahan.. yg x leh buat ape..
nak tak nak.. kene gak lalui.. sakit yg lama, dan x leh nak dicepatkan.. kene redha je...

serammm..... tp seteruk aku dulu... asenye ramai lg teruk dr aku... so bersyukur ape yg aku lalui...

peaceee...

Monday, February 21, 2011

Salam vs AsSalam

Poning den.. kt tv baru2 ade gtau yang salam pon tak leh dah.. either kene tulis AsSalam atau full spelling>>Assalamualaikum wbth.. hmm..
Tapi menurut member aku ni.. insya Allah bakal ustazah.. ustaz die pernah membincangkan isu ni kt dlm lecture.. 'salam' boleh digunakan.. tp betul pasal.. kalau nak kirim salam pada seseorang.. jgn hanya guna 'kirim salam pada si fulan'..

Yang kt tv tu aku x dengar pon.. cume dah meledak kt note fb pasal mende neh.. assuming mende ni betul la.. since die kate kt tv.. tp x hengat dlm rancangan ape.. cume tahap ke'confuse'an aku bertambah.. dulu kecoh pasal a'kum n etc.. so guna salam.. then now.. salam pon x leh gak.. kene guna assalam..

Tp one of my colleague, org Arab.. x de pon komen pasal penggunaan 'salam' ni.. cume bile jawap message tu die tulis WAS(waalaikumusalam).. aku pon dah terikut2..

Nway, jalan selamat.. guna la full spelling.. Wallahualam...

p/s: jumpe blog ni.. means salam pon boleh digunakan.. singkatan dari Salamun-alaikum..

opss.. ralat: bukan tv.. tp radio

Thursday, February 17, 2011

berat ibu mengandung

*sekadar gambar hiasan, i x seksi cenggitu..(^_^)


Baru beli penimbang berat.. dulu mase preggy anak 1st.. berat sangat la x consistent.. kejap naik mendadak dlm sebulan.. kadang 2 3 bulan x naik2.. susah gak nak maintain berat mase mengandung dulu.. akibatnya kene la minum air gula berkali2... sampai la disahkan kencing manis masa mengandung.. alkisahnya.. bersalin je.. terus ilang...

So, preggy tis time.. beli la penimbang.. kunun2 nak jaga berat la.. wahahaa.. buleh ke??? ..
Maase 1st check-up.. berat yg misi amek.. 50.8kg.. pastu ritu timbang after 2 weeks.. nek 51kg.. ok la.. naiknya not bad la..

Tapi almaklum.. bile dah ade penimbang, dekat pulak ngan tv.. kejap2 nak timbang.. heee.. asei bangun je.. terus timbang.. jeng..jeng...jeng... beratnye pelik la pulak.. kejap2 kang 53kg.. kejap kang 56kg.. kang timbang lg.. turun pulak.. 51.++kg.. adoiiii.. dek kerana ketidakbetulan result yg kuar.. suh la hubby meneray.. kot2 la timbang ni salah/rosak.. tgk dienye berat sama je...

Bile sembang2 ngan member.. die kate mmg mase ngah preggy x leh timbang selalu.. paling2 pon seminggu sekali.. ooo... patut la.. thanks to farah 4 da info yek... farah ni byk pengetahuan pasei bab ngandung neh... mekasih la.. selalu amek berat.. tak terbalas ghasenye.. luv u..

Wednesday, February 16, 2011

sakit je..

Skang ni sakit je... ngan batuk + selesema + sore serak + perut x sedap + masih muntah2 lg + bersin2.. mcm2 penyakit... padehal baru 3 bulan lebey.. dugaan2.. bile la nak abes muntah2 ni.. dah lepas dah 1st trimester (betul ke ejaan..heee.. maleh nak check)..
harap2 muntah2 ni tak de la smp beranak sok.. ayoyooo...

yg tak bestnye.. idung sumbat neh.. susah tol nak tido.. kene cari posisi yg betul tuk bernafas..

Sunday, February 13, 2011

Happy birthday incik Fauzi


heee.. lambat la sket nak update...
semalam => 12hb february.. my hubby besday incik Aniz Fauzi Hariff... kebetulan die men badminton..
so kol 12 terus g court tempat die men...
sampai sane.. terus wish die... heee.. pastu kawan2 sepermainan pon wish jugak..
kunun2 nak jadi orang pertama la wish kat die..

dah tua la awak.. tahun ni dah masuk 32yrs.. semoga panjang umo dengan penuh keberkatan dr Allah swt.. murah rezeki kite sekeluarga... sayang2 selalu yek..

Wednesday, February 9, 2011

Sejambak Bunga Cinta - Halaqah

Tak de la nak tulis banyak2.. sedikit info je.. mane yg ingat.. almaklum.. tahap ingatan dah semakin merosot...

FOA, tajuk ni dipilih sempena hari valentine yang semakin hampir.. lagi berape hari lagi jek.. n harga bunga ros kompem akan naik.. ntah2 dah naik pon skang neh...

Tapi yang menarik, yang aku tak tau sebelum ni..
orang dah start raikan sempena valentine ni dari 7hb.. ermmm
setiap hari sebelum valentine ade nama2 die:

7hb - rose day
8hb - propose
9hb - chocolate
10hb - teddy
11hb - promise
12hb - hug
13hb - kiss
14hb - valentine

Tapi pada 22-24hb nov 2005 (kalo x silap dengar, ni tarikh Ustaz Syed Norhisyam mention), Majlis Fatwa telah mengeluarkan bahawa menyambut valentine tu adalah haram dan boleh masuk sebagai KUFUR.. Allahuakbar.. so berhati2 la ye... sebab dari sejarah2 valentine tu sendiri.. asenye ramai yg maklum.. valentine tu semua berkaitan kristian..

And ada satu tarikh lagi yang baru dibuat kat Malaysia, 14hb hari 'no panties day" .. apa la dorang ni.. x de mende lain ke nak sambut..

no 1

Cuba korang try tambahkan tahun lahir korang yang 2 akhir ngan umur korang..
pasti dapat no 111..

30+81 = 111
31+80 = 111
32+79 = 111

Di setiap kejadian Allah tu pasti ada hikmahnya... fikir2kan lah..

And this year ada byk tarikh no 1:

1/1/11
11/1/11
1/11/11
11/11/11

hee.. mesti ramai yg dok nak wat majlis spesel tarikh ni kan...

Monday, February 7, 2011

Dress kanak2 perempuan

Yeayy.. my sis n bro dah tambah design baru tuk dress n t-shirt+skirt/pants for gurl pulak.. n t-shirt for boys..

Tapi blom upload sume.. baru dress for gurl jek.. hee..

Nanti check out kt fb atau blog ye..








Wednesday, February 2, 2011

Rapuh - Opick

Giler memang aku ngan lagu neh... suke ngan melodi n liriknye...



Lirik:

Detik waktu terus berjalan
Berhias gelap dan terang
Suka dan duka
Tangis dan tawa
Tergores bagai lukisan

Seribu mimpi
berjuta sepi
Hadir bagai teman sejati
Diantara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepada mu
yang terindah dalam hidupku

korus
meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepada mu
namun cinta dalam jiwa
hanya lah padamu

maafkanlah bila hati tak sempurna
mencintaimu
dalam dada ku harap hanya dirimu yang bertakhta

maafkanlah bila hati tak sempurna
mencintaimu
dalam dada ku harap hanya dirimu yang bertakhta

ulang korus

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

Tuesday, February 1, 2011

564 unread emails


Perghhh, giloss...

Sekali bukak email um yang staffnya.. nengok dah 564 email x berbaca lagik..
Asenye dari bulan nov jek.. jenuh aku men'delete' sume2 email tu.. yang aku rase x de kaitan sangat pon ngan aku...
Dok ngecek email student jek.. yang ni lupe.. hambek ko..



Check-up yang pertama - wanita mengandung


Semalam adalah check-up aku yang pertama untuk pregnancy kali ke 2 neh..
Dah tau kene amek darah.. tp still seram giler.. berdebar2 jek..

Lepas intebiu untuk bukak buku baru n briefing pasal penyusuan bayi.. seterusnya.. kene amek darah.. for 4 reason:
1. untuk tgk group darah ngn ape yekk..lupe lak
2. cek sakit kelamin, kot2 ade
3. HB darah
4. HIV

Pas amek darah (berkerut muka Irfan nengok, mase amek darah tu), kene g check air kencing lak.. pastu jumpe Misi.. citer2 pasal kandungan, ukur tinggi perut.. pas tu timbang berat, tinggi ngan tekanan darah..

Pas tu kene g jumpe doktor plak.. scan baby since x ingat tarikh akhir period (4.8.2011).. tp still due date amek yg scan dulu.. 7 Aug 2011.. pas tu doktor suh datang untuk next check-up lagi sebulan.. n minum air gula (paling x suke) sebab first baby ade kencing manis..

N last, kene amek ubat (vitamin+asid folik+...+), all in one pil je skang... dulu lain2.. pandai dorang.. dulu orang akan makan certain ubat je dari banyak2 yg dorang kasi.. reason: takut baby besar la.. n ntah apa2 lagi.. so skang satu je pil... heee...

Dari kol 8 aku kat klinik tu sampai amek ubat.. kol 11 lebey baru setel.. sian Irfan... peneman aku.. boring die tunggu.. Sekarang nak check HB kene cucuk cam amek darah... huhu.. dulu cucuk hujung jari jek.. alololooo... seram tolll....

Monday, January 31, 2011

Insya Allah versi Melayu

Salam..

Ni ade lagu Maher Zain dalam versi Bahasa Melayu... chaiyok la Maher Zain...


Liriknye:

Andainya kau rasa tak berupaya
Hidup sendirian, tiada pembela
Segalanya suram, bagai malam yang kelam
Tiada bantuan tiada tujuan
Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

(Korus)
Insya Allah... Insya Allah... Insya Allah...
Ada jalannya
Insya Allah... Insya Allah... Insya Allah...
Ada jalannya

Andainya dosamu berulang lagi
Bagai tiada ruang untuk kembali
Dikau keliru atas kesilapan lalu
Membelenggu hati dan fikiranmu
Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

(Ulang korus)

Kembalilah
Kepada Yang Esa
Yakin padaNya
Panjatkanlah doa
Oh Ya Allah
Pimpinlah daku dari tersasar
Tunjukkan daku ke jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar...

(Ulang korus)

perut kene tumbuk..

pewut kene tumbok.. adoiii...
penangan Irfan... bilik dah gelap, tp masih nak membaca..
gara2 rampas buku tu dari die..
tindakan refleks dari die..
terus tumbuk kat pewutt... adusss
sakitnya.. tak leh tido terus..
pas subuh baru leh tido.. tu pon sebab kemengantukan yang tersangat...
hope x de pape yg seyess.. mm...

Sunday, January 30, 2011

Kalau berpacaran - lagu dan lirik

Bestkan lagu neh... Meh kite layan lagu neh...

Suhaimi Mior Hassan, Ana Raffali, Altimet - Kalau Berpacaran (Mari Menari) (LIVE)



Lirik:

Sohaimi Mior Hassan
Kalau berpacaran
Memang banyak pantang larang
Menjaga susila
Ibu bapa adik abang

Apabila berdua
Carilah tempat yang terang
Agar tidak pula
Mencuba aksi terlarang

Korus
Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang

Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman

Ana Raffali
Kalau berpacaran
Jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan
Jumpalah ayah dan mama

Hantarkan rombongan
Meminang dengan segera
Kalau terlambat kekasihmu disambar buaya

Ulang korus

Altimet
Yeah
Kita sambung cerita
Kalau kamu berdua
Aku yang ketiga hahaha

Aku pendarab perasa
Aku penambah nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa

Berani buat terima padah
Kalau tak sedia
Ucap syahadah

Ulang korus 2x

Saturday, January 29, 2011

bersalin kali ke 2


Hurm... kali ni dah decide.. untuk bersalin kat mana.. nak check up kat mane..
Check up je kat klinik Meru ni ha.. Senin ni g daftar buku baru..
Eii seram la.. dok pk.. nanti kene amek darah lagi.. minum air gula lagi..
Nak x nak, memang sume tu kene lalui..

Sakit bersalin pon.. huhu... seram je kalo ingat sakit cam dulu...
Tapi dah decide gak.. Nanti kalo misi tanya nak bersalin kat mane...
Gtau je bersalin je la kat Hospital TAR.. senang, paling dekat ngan umah..
Insya Allah, kat memane pon bersalin sama je kot..
Yang penting, sume selamat.. Ameen...

Cumenye.. mungkin time tu kat UM ke... ngah ngajar..
Tetibe sakit plak.. kene le g yang paling dekat..
PPUM... huhu...

Tapi HTAR tu pon gabung ngan UM gak.. kalo x caye nengok kat wiki..
HTAR: affiliated university - University of Malaya

Tapi kan.. betul ke.. dengar2.. orang kate kalo dah lebih 4 tahun selepas bersalin yang lama..
sakitnye cam sakit beranak sulung gak... kalo ye.. adoiiii...

Friday, January 28, 2011

Karnival KarangKraf 2011

Jom la kite beramai2 memeriahkan Karnival KarangKraf 2011
18hb Jan hingga 31 Jan 2011..

Pelbagai booth terdapat di sana.. dengan potongan harga yang istimewa..
Pada peminat2 novel tu.. boleh dapat rege murah kat sana...

Pas tu ada pelbagai aktiviti gak yang korang leh join

Irfan sekarang

mm... seronok tengok perkembangan anak.. dah pandai itu, dah pandai ini..
x sabo nak tgk die pandai membaca.. boleh belikan die buku banyak2..heee


tapi baru2 ni..
mase die ngah moody.. die men tolak2 ngan kite..
kene tang die.. siap nangeh2..boleh die gtau "ibu ni nape, nak bagi irfan mati ke?"..
uishh.. mane lak die dapat ayat tuh.. kene sikit.. auta je lebey..
nak tergelak pon ade.. tp riso pon ade.. boleh lak kuar ayat cenggitu dari mulut die.. ibu,"kalo ibu nak irfan mati, kecik2 lagi ibu dah picit idung irfan"..
ayat common... hahaha... aku dulu mak aku pon gtau gitu.. heee..

pas tu ada sekali tu.. masa nak tido..
"kat umah atok nenek, tak kene marah pon.. atok x marah, nenek x cubit"..
bapaknye,"dah irfan nakal kat sini, ayah marah la.., kat umah atok nenek, irfan baik je".. dusss kene sebijik.. tu la ayahnye.. garang bebeno...

tapi sejak die dok umah atok nenek die.. manjanye memang menjadi2.. atau pon peel sebab nak dapat adik baru.. ntah le.. kadang tu marah sikit je.. nangehnye.. mak aii, x hengat... tp orang kate.. kalo nak dpt adik baru mmg gitu.. manjanye berlebeh2.. tambah2 sok bile baby dah kuar.. lg la... tp x pe.. nantikan aje la..

moral of the story.. anything kite buat, sebut.. harussss berhati2.. specially depan anak2... dorang ni cepat tangkap.. pas tu simpan dlm otak.. pas tu.. kene masa n waktunye.. terkuar la... n tak pe.. bermanja je la.. kitepon x tau bile masa kite akan 'pergi'... mane tau itu hari yg terakhir die bermanja ngan kite...

Thursday, January 27, 2011

10 jenis orang yang mayatnya tidak busuk dan reput di Hari Kiamat

SEPULUH ORANG YANG MAYATNYA TIDAK BUSUK DAN TIDAK REPUT DI HARI QIAMAT KELAK!!!

Disebutkan di dalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur masing-masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN dan TIDAK MINUM, TIDAK DUDUK dan TIDAKBERCAKAP.

Bertanya orang kepada Rasulullah saw : 'Bagaimana kita dapat mengenali ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?'

Maka jawabnya Rasulullah saw 'Umatku dikenali kerana WAJAH mereka putih disebabkan oleh WUDHU'.' Bila qiamat datang maka malaikat datang ke kubur orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada tempat sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan.

Maka memanggillah dari zat yang memanggil. Bukanlah debu 'itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN' mereka. Oleh itu tinggallah debu itu sehingga mereka melalui titian' Siratul Mustaqim dan memasuki Alam SYURGA, sehingga setiap orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hamba Ku.

Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orang yang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuh asal diwaktu mati :-
1. Para Nabi

2 Para Ahli Jihad

3. Para Alim Ulama

4. Para Syuhada

5. Para Penghafal Al Quran

6. Imam atau Pemimpin yang Adil
7. Tukang Azan

8. Wanita yang mati kelahiran/beranak
9. Orang mati dibunuh atau dianiaya
10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka itu dari kalangan orang yang beriman.

Didalam satu riwayat yang lain dari Jabir bin Abdullah ra sabda Rasulullah saw: Apabila datang hari QIAMAT dan orang-orang yang berada di dalam kubur dibangkitkan maka Allah swt memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan:
' Wahai Ridhwan, sesungguhnya Aku telah mengeluarkan hamba-hamba Ku berpuasa ( Ahli Puasa ) dari kubur mereka di dalam keadaan letih dan dahaga. Maka ambillah dan berikan mereka segala makanan yang digoreng dan buah-buahan SYURGA. '

Maka Malaikat Ridhwan menyeru, wahai sekelian kawan-kawan dan semua anak-anak yang belum baligh, lalu mereka semua datang dengan membawa dulang dari nur dan berhimpun dekat Malaikat Ridhwan bersama dulang yang penuh dengan buahan dan minuman yang lazat dari syurga dengan sangat banyak melebihi daun-daun kayu di bumi.

Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin maka dia memberi makanan itu kepada mereka sambil mengucap sebagaimana yang difirman oleh Allah swt di dalam Surah Al-Haqqah bermaksud :
'Makan dan minumlah dengan sedap disebabkan AMAL yang telah kamu kerjakan pada HARI yang telah LALU itu.'



Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati. ' Dan ( ingatlah ) Allah sentiasa mengetahui dengan mendalam akan apa jua yang kamu lakukan.' Surah Al-Baqarah : 237

Untuk renungan dan amalan bersama ..

DOA IKAN NUN

============

'LAA ILAHA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINALZHAALIMIIN'


Wednesday, January 26, 2011

Asal Kejadian NERAKA

: Luasnya Neraka :.

Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata: Jibrail datang kepada Nabi saw pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya,
maka ditanya oleh nabi s.a.w.: 'Mengapa aku melihat kau berubah muka?'

Jawabnya: 'Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar, dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya.'

Lalu nabi s.a..w. bersabda: 'Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat Jahannam.'

Jawabnya: 'Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yg disebut dalam Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah bumi yg ke tujuh.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi dan minumannya air panas campur nanah dan pakaiannya potongan-potongan api.

Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan.'

Nabi s.a.w. bertanya: 'Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?'

Jawabnya: 'Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya di bawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiap pintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda.' (nota kefahaman: iaitu yg lebih bawah lebih panas)

Tanya Rasulullah s.a.w.: 'Siapakah penduduk masing-masing pintu?'

Jawab Jibrail: 'Pintu yg terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yg kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s. serta keluarga Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah. Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim,

Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar.

Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha,

Pintu ke lima orang yahudi bernama Huthomah.

Pintu ke enam tempat orang nasara bernama Sa'eir.'

Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w.. sehingga ditanya: 'Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?'

Jawabnya: 'Di dalamnya orang-orang yg berdosa besar dari ummatmu yg sampai mati belum sempat bertaubat.'

Maka nabi s.a.w. jatuh pingsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibrail meletakkan kepala nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali dan

sesudah sadar nabi saw bersabda: 'Ya Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku yang akan masuk ke dalam neraka?'

Jawabnya: 'Ya, iaitu orang yg berdosa besar dari ummatmu.'

Kemudian nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian nabi s.a.w. masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang
selalu menangis dan minta kepada Allah.(dipetik dari kitab 'Peringatan Bagi Yg Lalai')

Dari Hadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkan kamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku.

Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat
2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah
3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung
4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah
5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik
6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak
7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum
8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular
9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta mengandungi lautan racun yang hitam pekat.
10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai
11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat

Mudah-mudahan ini dapat menimbulkan keinsafan kepada kita semua.....Wallahua'lam.

Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159

Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami terangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk.

Related Posts with Thumbnails