Blog Ati Harun's Touch

facebook page

facebook page
Makeup Servis

Followers

Saturday, December 28, 2013

Salah post dlm blog

Hahaaas...kelakar...patut r mase labelkn post..tak kuar tagging selalu buat..upenye salah blog..terpost kt blog personal...bukn blog metap2...huhuu....

Xpe la..lgpon dh lama gk x post kn...hiks...

Peaceee....


ni gmbr panten yg slh post..hihi...

Friday, December 27, 2013

Mekap Nikah

Dayah
27.12.2013
Bukit beruntung
Bridal : Issyaz Wedding Station

Wednesday, December 25, 2013

Tips mendidik dan atasi anak nakal atau degil




As salamu'alaikum shbt tersayang. Ramai yg mohon tip kaedah didik anak yg nakal. Pesan Nabi saw: Anak2 yg nakal atau degil semasa kecil, akan menjadi org dewasa yg bijaksana. So tukar paradigma kita ttg anak kita itu. Fikir & kata2 ibubapa/ guru adalah DOA YG MAKBUL. Sabda Nabi SAW: Allah bertindak seperti mana yg di di sangkakan/ fikirkan oleh hambaNya.

Di antara perkara yg kita boleh lakukan utk bantu anak2 menjadi insan yg soleh:


1. Sentiasa berdoa utk mendapat anak yg soleh. Doa itu senjata terpenting org yg beriman & Allah angkat hijab kpd doa ibubapa.
2. Didik anak ttg solat & ibadah yg lain sejak kecil. Setelah beri ingatan & amaran, wajar rotan anak yg tak solat di umur 10 thn. Ramai ibubapa yg rotan anak atas berbagai kesalahan, tapi tak sampai 10% ibubapa yg rotan anak sbb tak solat!!!
3. Biasakan anak mengamalkan sunnah2 harian-- mkn & minum, amalan di bilik air, amalan berpakaian, tertib belajar, pergaulan, tertib tidur, dll. Pesan kpd anak lelaki utk elak kencing berdiri. Pesan kpd anak utk ISTIBRA' selepas kencing. Lelaki dgn berdehem 3 kali & perempuan dgn urut dari pusat ke bwh.
4. Pastikan anak2 makan mlm sebelum maghrib spt yg Nabi saw sarankan supaya mudah belajar waktu mlm. Mkn malam lepas maghrib buat anak mudah letih & mengantuk bila belajar. Makanan hadam sekitar 1- 1 1/2 jam selepas makan. So anak boleh belajar dgn berkesan & fokus jika belajar 11/2 jam selepas mkn mlm. Pastikan anak kurang makan daging merah, banyakkan daging putih spt ayam & ikan. Daging merah buat anak irritable & agresif. Pastikan mrk MAKAN BUAH2AN SBLM MAKAN NASI agar badan dpt serap Vit C yg ada dlm buah2an & lancarkan penhadaman. Vit C membantu tenangkan fikiran di samping jaga kulit. Mkn buah selepas mkn nasi adalah amalan yg sia2 sbb badan tak dpt serap nutrien dlm buah2an & ganggu proses penghadaman!
5. Banyakkan memeluk & memuji anak2. Anak yg sering di peluk & di puji/ belai akan tenang, kurang degil, rasa selamat & di sayangi & tak perlu nak buat nakal utk tarik perhatian ibubapa.
6. Pesan kpd anak utk menghadap Qiblat semasa belajar/ mengaji. Ini akan tingkatkan keberkatan dlm belajar.
7. Beri anak supplemen yg dpt menguatkan minda, tenangkan fikiran & stabilkan emosi. Cuba dapatkan EXCEL SUPREME atau supplemen lain mengikut pilihan anda (tel 03-89255292).
8. Cari peluang berjumpa guru2 anak di Sek tempat dia belajar. Minta nasihat & bimbingan ttg cara nak bantu anak belajar di rumah.
9. Bacakan di kepala anak: Fatehah, ayar qursi dan surah al Insyirah utk rangsang otak & memori anak dan jadikan dia anak yg tenang, baik akhlak, rajin ke sek & pintar. Bacakan waktu mlm masa anak nak belajar atau waktu anak nak pergi ke sek atau bila2 masa yg sempat.
10. Elakkan anak memakai pakaian berwarna merah atau orange. Ikut kajian, warna merah dan orange akan rangsang anak jadi agresif dan hyperaktif.
11. Suruh anak tidur mengiring kekanan agar otak jadi lebih pintar, puas tidur & ikut sunnah Nabi.
12. Pastikan rezki yg ibubapa terima benar2 berkat dgn mengelakkan perkara haram & syubahat & keluarkan zakat pendapatan & zakat emas perak jika berkenaan. Rezki yg kurang berkat juga jadi punca anak jadi agresif & extra nakal.
13. Kenali kwn2 anak & ziarah ke rumah mrk utk berkenalan dgn ibubapa kwn2 anak.
14. Doakan guru2, kwn2 anak & jiran kita agar cemerlang & soleh. In sya Allah akan di aminkan Malaikat & Malaikat akan doakan kita MENDAPAT APA YG KITA DOAKAN UTK ORG LAIN!
15. Anak tak ingat apa yg ibubapa tuturkan, tapi anak mudah ingat apa yg ibubapa pamerkan. Justeru, ibubapa wajib pamerkan amalan & peribadi yg Allah redha.
16. HARAMKAN SEMUA PERKATAAN NEGATIF (spt bodoh, jahat, degil, malas, bengong, goblok!) dlm rumahtangga. Kata2 ibubapa merupakan doa!
17. Padam semua kata2 negatif yg pernah di sebut kpd anak2 dgn memohon maaf & memuji anak dgn jelas. Cthnya: Abah minta maaf sbb kata kamu bodoh. Sebenarnya anak abah ni pandai-- buat homework sblm abah suruh, solat sblm ibu berleter, layan adik dgn baik & tak herdik2. Ikut kajian psikologi: Satu pujian yg jelas akan MEMADAM 300 KUTUKAN YG LALU! Maha suci Allah SWT.
18. Ibubapa takkan mampu MENGUBAH ANAK2! Tapi bila ibubapa berubah, Allah akan ubah anak2. Justeru, ibubapa overhaul diri secara bersepadu agar Allah ubah anak2 jadi hebat & cemerlang.
19. Utk lembutkan hati anak, bacalah 3 nama Allah: Ya 'Aziz Ya Jabbar Ya Mutakabbir & berdehem dpn anak sblm menasihati anak yg agak "degil". In sya Allah mrk akan mudah dengar nasihat!
20. Ibubapa JGN MENGHARAP ANAK2 BERUBAH, SBLM IBUBAPA BERUBAH DULU!
21. Setelah melakukan yg terbaik mengikut kemampuan, KITA BERSERAH KPD ALLAH SWT.
22. Saya BERPESAN KPD DIRI SAYA & KPD SEMUA SHBT TERSYG UTK SAMA2 BERUSHA utk mendidik anak menjadi anak2 yg Allah redha. Moga Allah rahmati & bantu kita semua. Aameen, wassalam. ~ x igt source..Fadzilah Kamsah kot~


Wednesday, November 13, 2013

bunga sabun

bunga sabun

kali ni saje nak share.. ade orang wat tempahan kt kakak..
bunga sabun tema purple

eceli, ni bukan untuk bunga telur..tapi untuk bunga dulang.. 

dah siap ..gini la jadi

bunga dulang sabun
     

sedikit info:
better bunga warna putih..n reben ikut warna tema..
coz warna pada bunga sabun at one time akan pudar..

 

Tuesday, November 12, 2013

Petua menajamkan penglihatan mata


~copy paste~

Di sini sy ingin berkongsi satu ilmu dari tok guru saya dulu iaitu ilmu untuk menajamkan penglihatan mata dan mngurangkan rabun mata. Semua orang boleh amal terutamanya bagi yang rabun, saya tengok kawan2 sy ramai jugak yang rabun dan tepaksa menambah power 'spec mata'.. Jadi, saya tiba2 teringat ilmu yg ustaz sy ajar ni..

Jadi kawan2, masa anda semua menjawab azan, apabila terdengar laungan أشهد أن محمد رسول الله, maka hendaklah menjawabnya dan kemudiannya membaca ayat ini:

فَكَشَفۡنَا عَنكَ غِطَآءَكَ فَبَصَرُكَ ٱلۡيَوۡمَ حَدِيدٌ۬

(sila rujuk surah qaf (ق) ayat yg ke 22)

Kemudian hembus dekat belakang ibu jari seperti dlm gambar, lepas tu, gosok belakang ibu jari tu kat kedua2 mata.. (jari kanan= mata kanan, jari kiri=mata kiri)

InsyaAllah, sntiasa amalkan, akan dapat lihat perubahannya, yang penting kita sentiasa bersangka baik dengan Allah..

Salah satu ikhtiar

Sunday, September 29, 2013

Warehouse mac sales

G mac warehouse sales..27hb sept 2013.. kt renaissance hotel...fuhh...mmg himpit betul nk grab brg tu...ade a few item beli

Foundation 2
Concealer 1
Eyeshadow 4

Abes la dlm rm200++ ..

Brg2nye dh masuk beg..antaranye...tadaa...

Sunday, September 15, 2013

iman warded

Assalamualaikum...dah lama x update pasal family diri sendiri..asek pasal mekap je..boring gak kan...
 Ni nak citer pasal iman plak..khamis lepas (12hb Sept) die warded balik..

Alkisahnye dari hari sabtu tu badan die dah dedo.. n malam tu mmg sangat panas badan die..tp siang ahad tu MIL kate ok je badan die..dedo sket kot..tp cam normal kot..sebab kepala die mmg kalo ase cam panas selalu..suam2 suhu...Isnin tu plak ok la..x de panas...aku pon x g memane..Selasa aku ade kerja nak buat..so kene hantar g umah pengasuh die.. Balik mase amek..pengasuh die kata die demam siang tu..sangat panas..pengasuh bagi la ubat demam kt die..
Malam selasa tu mmg sangat panas..aku decide esoknye x g memane nak tgk die cane..memang the whole day die flat..baring je..malam tu aku jeram kepala badan die..bg ubat bontot pon x bape jalan..so aku decide khamis nak bawak gak g hospital..lgpon dah 3hari..

siang..baring je..
tido je..bangun merengek

So khamis pagi tu husband pon x keje..kami bawak die g hospital KPJ Klang..1st time datang sini..selalu kt hosp lain..yg lain jauh..so kebetulan insurance pon dah cover kt kpj klang ni..g sini je la....kami dapat paeds Dr Rosni..memang baik..best..citer sket medical history iman kt die..so that die tau serba sikit..bile die cek tekak..there u go..tonsil bengkak but die x expect sebesar tu..n ade putih2..which is bacteria around that area..sebelah kanan tu dah besar..tp xde la pulak iman x nak menyusu kan..kuat gk menyusu..cume bab makan tu..memang die susah sket bukan sbb tonsil tu..

sementara tunggu dapat bilik..beli sokeng beso..tejuk hosp ni..
So doc suggest warded so die bleh pantau bacteria n the tonsil as well..hope so x lama warded kali ni...cam dulu2..mesti smp 5hr..huhu..alhamdulillah..she s recover fast...3h2m je..hehe..tp the day after die admitted..memang sgt panas suhu badan die..smp cecah 40.9..cucuk ubat bontot pon after 4hrs naik balik 40.8deg..because of that..doc tambah satu lg jenis antibiotik..n esoknye mmg demam kebah la..naik pon smp 38 je..n lambt naik bile dah bagi ubat demam..

lepas meraung kene cucuk..pujuk balik beli cekelat




Doc check sabtu ptang tu..kalo mlm tu die x demam tinggi..then esok boleh balik..yeayyy...sbb pagi tu doc check..tonsil dah ok..n bakteria tu ade sikit2 lg..but boleh cont antibiotik kt rumah je..cume doc harap jgn demam lg mase kt umah...a week after discharge ade follow up..
ayah pujuk..tengah masuk ubat antibiotik..ubat ni sakit sket misi ckp
gaya tido

Btw, kpj klang quite tinggi gak deposit..rm500 compared to kpj shah alam..demc..sri kota..sunway medical..tmpt2 hosp yg die penah masuk..tp bil x tinggi sangat..dalam rm2100++ gitu..


smbil tgg doc datang nak cek...hari last


Monday, September 9, 2013

Pertandingan Andaman Pengantin Festival Kerja Kahwin 2013



Alhamdulillah...syukur sangat2...pertama kali masuk pertandingan andaman...nervous giler..
aim pon untuk marketing actually..susah kot nak menang since banyak group yang masuk..ade dalam 41 team..tp ade a few group yg xde mase event tu...so dlm 30+ la..

Pertandingan ni utk model dan jg mua...

Hadiah:
1st MUA: RM 200.00 + Sijil
2nd MUA: RM 150.00 + Sijil
3rd MUA: RM 100.00 + Sijil

1st Talent: RM 100.00 + Sijil
2nd Talent: Sijil
3rd Talent: Sijil
Saguhati: Sijil penyertaan utk semua peserta

Alhamdulillah...juaraaaa....yeayyyyy..epi giler...bile mc announce juara n sebut nama sy..kami menjerit kuat giler..hahahaa....terkezut..sangat2 x sangka..
Menang pertandingan ni bukan sebab solek cantik je..tp byk kriteria lain yg diambil kire..sebab kalo ikutkan semua yang mekap tu cantik2..tp rezeki kt sy..alhamdulillah..syukur2..

Tp next year dah x leh masuk..kene jd organizer plak..hehe...

yeayy..sijil tempat pertama





Wednesday, July 10, 2013

waktu imsak 2013

Sunday, June 30, 2013

makeup for sheikha hub event

Sheikha Hub event was held on 29th June 2013 at Publika, Solaris Dutamas, as a makeup artist on the event..

Sheikha Model Search for 2013 n "Majlis Pelancaran Portal Sheikha Hub"





Monday, June 3, 2013

Maksud APTB


Kat memane..specially dalam fb..byk beno orang guna aptb..

Apa Pun Tak Boleh = APTB..

Dah tau skang..??.. Ingatkn mende la kn..sejak raja lawak tu laaa..hee..

Ok..bai...

Friday, May 31, 2013

solekan pengantin untuk Majlis Ijabkabul mega 2013

Assalamualaikum..

Dah lama tak menulis kat blog ni.. bukak pon dah jarang..
Hari ni tetiba pantas tangan ingin menulis mengenai event yg baru sahaja berlangsung beberapa hari lepas.. Mega IjabKabul 2013 yang telah diadakan di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin dan juga Hotel IOI Palm Garden Putrajaya pada 25-26hb Mei 2013..
 Saya terlibat dalam event ini sebagai MakeUp Artist (MUA)..
Alhamdulillah, peserta yang telah saya mekapkan berpuashati dengan mekap saya..
Ada 4 sesi mekap untuk event ini..

1st  untuk sesi photoshoot di dalam majalah Stailista..







 Majlis Nikah



Majlis Potong Kek (Malam)


Majlis Sanding


Kalau sesiapa berminat untuk menempah solekan untuk apa2 event.. 
boleh pm saya di fb Ati Harun




Tuesday, April 30, 2013

penari tradisional kanak-kanak (mekap)



mekap penari di ikbn kuala langat
kalo nk cari penari tuk funcion anda, boleh ctc sy...
01111373075 sms/call/whatsapp
saya boleh rujuk kpd cikgu diorang

Thursday, March 14, 2013

nurse 'sentap'


ni sambung dari post hospital kerajaan


aku rase die nurse kot..beria2 die post mende ni kat semua post orang yg x pueh ati sal kes budak tu...
yang orang ramai pertikaikan sebab nurse yang terlebih bijak pandai tu menjawap "kalau x nak kena macam tu..jangan datang hosp govt..".."budak tu bergerak..".. segala alasan bagai...
hm...
 
aku rase sbb die lom kene kat diri sendiri...

aku x rase mende ni jadi isu kalau nurse tu jawap ngn berhemah..

sekian..

Hospital kerajaan



Mungkin hanya segelintir je misi begitu...tapi aku pernah kene gak kt hosp gomen..pada misi2 di luar sana..plz take note..kalo x sanggup jgn apply ea..

Aku rasa yg jd gini sbb die apply nurse coz dok pk dh xde keje..susah nk cari keje..apply je la..main dan je..dah apply..minat kt keje x dtg2..buat keje pon ala kadar r kn...
Kalo ikut penat...keje lain pon sama je..tepuk dada tanya iman...

Berbalik pada kes aku..dalam inkubator gk..budak dh selak giler..baru nk panggil mak atau diorang tgk. tu x pe lg...yess..kakitgn x cukup..or x nk manjakn budak..hmmm...
Selak tu satu hal..ni kepala anak aku berlekuk smp kn sbb dah melurut ke atas kene besi..bleh bayang dh bp lama deme bio..
Cucuk amek darah smp 3 tmpt..bile tanye..baby gerak..susah nk amek..bleh gitu???..dtg org lama, sekali amek terus dpt...

Nk citer..smp esok x abes...kang marah kakak2..makcik2 misi kt luar tu..kate tau komplen je..
Ulang suara...tepuk dada tanya iman..keje kita buat bkn dunia semata...
Peace..

Wednesday, February 27, 2013

freelance makeup artist

salam...

hee..saya serius k untuk jadi freelance makeup artist ni
dan ini la...
wat biz kad..
thanks to my hubby for the design..
saya pon ade involve gak ea in giving my idea for the design k..
ade gak ceduk2 sikit kt mr google..heee...
baru hantar printing..
insha allah esok siap, dah boleh amek...

tadaaaa.....




yang kat bawah ni utk iklan kt fb ke memane...


Friday, February 22, 2013

mekap



bile dah belajar makeup...
kene la try menconteng kat muke sendiri kan..
liha la hasilnye..
hee..

do visit my page ye... kat atas blog ni ade link..
or klik here


Monday, February 18, 2013

ladies gokart challenge 17 feb 2013

hee.. lately banyak lak program nak join.. sume nak buat.. tp yg penting x terbuat... huhu...
salah kan..mm... 
ahad lepas masuk gokart challenge... x pernah nak main... boleh gak nak join..
yg best part nye.. walaupon x pernah.. stil masuk final k..
yang participate dalam 80 orang... final yg masuk 20orang..
tapi yg x syoknye.. last lap bleh lak kart rosak.. x bleh hidup...
so x de la menang...

mula2 die bg dlam 10minit=5-6 laps.. untuk training..
then masuk tuk qualifying race.. 5-6 laps gk..
then semi-final..lebih kurang kot lapsnye..
then final... dr 12 laps..turun ke 10 laps..then 8 je..since dah nak hujan petang tu..

ade gk yg x syoknye.. whatever it is..
enjoy je the game...












Related Posts with Thumbnails