Blog Ati Harun's Touch

facebook page

facebook page
Makeup Servis

Followers

Monday, February 21, 2011

Salam vs AsSalam

Poning den.. kt tv baru2 ade gtau yang salam pon tak leh dah.. either kene tulis AsSalam atau full spelling>>Assalamualaikum wbth.. hmm..
Tapi menurut member aku ni.. insya Allah bakal ustazah.. ustaz die pernah membincangkan isu ni kt dlm lecture.. 'salam' boleh digunakan.. tp betul pasal.. kalau nak kirim salam pada seseorang.. jgn hanya guna 'kirim salam pada si fulan'..

Yang kt tv tu aku x dengar pon.. cume dah meledak kt note fb pasal mende neh.. assuming mende ni betul la.. since die kate kt tv.. tp x hengat dlm rancangan ape.. cume tahap ke'confuse'an aku bertambah.. dulu kecoh pasal a'kum n etc.. so guna salam.. then now.. salam pon x leh gak.. kene guna assalam..

Tp one of my colleague, org Arab.. x de pon komen pasal penggunaan 'salam' ni.. cume bile jawap message tu die tulis WAS(waalaikumusalam).. aku pon dah terikut2..

Nway, jalan selamat.. guna la full spelling.. Wallahualam...

p/s: jumpe blog ni.. means salam pon boleh digunakan.. singkatan dari Salamun-alaikum..

opss.. ralat: bukan tv.. tp radio

1 comments:

nurul dhia said...

macam2 versi dengar pasal isu ni. my mom ustazah, dia pun cakap ok je guna salam.

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails