Blog Ati Harun's Touch

facebook page

facebook page
Makeup Servis

Followers

Monday, February 21, 2011

Salam vs AsSalam

Poning den.. kt tv baru2 ade gtau yang salam pon tak leh dah.. either kene tulis AsSalam atau full spelling>>Assalamualaikum wbth.. hmm..
Tapi menurut member aku ni.. insya Allah bakal ustazah.. ustaz die pernah membincangkan isu ni kt dlm lecture.. 'salam' boleh digunakan.. tp betul pasal.. kalau nak kirim salam pada seseorang.. jgn hanya guna 'kirim salam pada si fulan'..

Yang kt tv tu aku x dengar pon.. cume dah meledak kt note fb pasal mende neh.. assuming mende ni betul la.. since die kate kt tv.. tp x hengat dlm rancangan ape.. cume tahap ke'confuse'an aku bertambah.. dulu kecoh pasal a'kum n etc.. so guna salam.. then now.. salam pon x leh gak.. kene guna assalam..

Tp one of my colleague, org Arab.. x de pon komen pasal penggunaan 'salam' ni.. cume bile jawap message tu die tulis WAS(waalaikumusalam).. aku pon dah terikut2..

Nway, jalan selamat.. guna la full spelling.. Wallahualam...

p/s: jumpe blog ni.. means salam pon boleh digunakan.. singkatan dari Salamun-alaikum..

opss.. ralat: bukan tv.. tp radio

Thursday, February 17, 2011

berat ibu mengandung

*sekadar gambar hiasan, i x seksi cenggitu..(^_^)


Baru beli penimbang berat.. dulu mase preggy anak 1st.. berat sangat la x consistent.. kejap naik mendadak dlm sebulan.. kadang 2 3 bulan x naik2.. susah gak nak maintain berat mase mengandung dulu.. akibatnya kene la minum air gula berkali2... sampai la disahkan kencing manis masa mengandung.. alkisahnya.. bersalin je.. terus ilang...

So, preggy tis time.. beli la penimbang.. kunun2 nak jaga berat la.. wahahaa.. buleh ke??? ..
Maase 1st check-up.. berat yg misi amek.. 50.8kg.. pastu ritu timbang after 2 weeks.. nek 51kg.. ok la.. naiknya not bad la..

Tapi almaklum.. bile dah ade penimbang, dekat pulak ngan tv.. kejap2 nak timbang.. heee.. asei bangun je.. terus timbang.. jeng..jeng...jeng... beratnye pelik la pulak.. kejap2 kang 53kg.. kejap kang 56kg.. kang timbang lg.. turun pulak.. 51.++kg.. adoiiii.. dek kerana ketidakbetulan result yg kuar.. suh la hubby meneray.. kot2 la timbang ni salah/rosak.. tgk dienye berat sama je...

Bile sembang2 ngan member.. die kate mmg mase ngah preggy x leh timbang selalu.. paling2 pon seminggu sekali.. ooo... patut la.. thanks to farah 4 da info yek... farah ni byk pengetahuan pasei bab ngandung neh... mekasih la.. selalu amek berat.. tak terbalas ghasenye.. luv u..

Wednesday, February 16, 2011

sakit je..

Skang ni sakit je... ngan batuk + selesema + sore serak + perut x sedap + masih muntah2 lg + bersin2.. mcm2 penyakit... padehal baru 3 bulan lebey.. dugaan2.. bile la nak abes muntah2 ni.. dah lepas dah 1st trimester (betul ke ejaan..heee.. maleh nak check)..
harap2 muntah2 ni tak de la smp beranak sok.. ayoyooo...

yg tak bestnye.. idung sumbat neh.. susah tol nak tido.. kene cari posisi yg betul tuk bernafas..

Sunday, February 13, 2011

Happy birthday incik Fauzi


heee.. lambat la sket nak update...
semalam => 12hb february.. my hubby besday incik Aniz Fauzi Hariff... kebetulan die men badminton..
so kol 12 terus g court tempat die men...
sampai sane.. terus wish die... heee.. pastu kawan2 sepermainan pon wish jugak..
kunun2 nak jadi orang pertama la wish kat die..

dah tua la awak.. tahun ni dah masuk 32yrs.. semoga panjang umo dengan penuh keberkatan dr Allah swt.. murah rezeki kite sekeluarga... sayang2 selalu yek..

Wednesday, February 9, 2011

Sejambak Bunga Cinta - Halaqah

Tak de la nak tulis banyak2.. sedikit info je.. mane yg ingat.. almaklum.. tahap ingatan dah semakin merosot...

FOA, tajuk ni dipilih sempena hari valentine yang semakin hampir.. lagi berape hari lagi jek.. n harga bunga ros kompem akan naik.. ntah2 dah naik pon skang neh...

Tapi yang menarik, yang aku tak tau sebelum ni..
orang dah start raikan sempena valentine ni dari 7hb.. ermmm
setiap hari sebelum valentine ade nama2 die:

7hb - rose day
8hb - propose
9hb - chocolate
10hb - teddy
11hb - promise
12hb - hug
13hb - kiss
14hb - valentine

Tapi pada 22-24hb nov 2005 (kalo x silap dengar, ni tarikh Ustaz Syed Norhisyam mention), Majlis Fatwa telah mengeluarkan bahawa menyambut valentine tu adalah haram dan boleh masuk sebagai KUFUR.. Allahuakbar.. so berhati2 la ye... sebab dari sejarah2 valentine tu sendiri.. asenye ramai yg maklum.. valentine tu semua berkaitan kristian..

And ada satu tarikh lagi yang baru dibuat kat Malaysia, 14hb hari 'no panties day" .. apa la dorang ni.. x de mende lain ke nak sambut..

no 1

Cuba korang try tambahkan tahun lahir korang yang 2 akhir ngan umur korang..
pasti dapat no 111..

30+81 = 111
31+80 = 111
32+79 = 111

Di setiap kejadian Allah tu pasti ada hikmahnya... fikir2kan lah..

And this year ada byk tarikh no 1:

1/1/11
11/1/11
1/11/11
11/11/11

hee.. mesti ramai yg dok nak wat majlis spesel tarikh ni kan...

Monday, February 7, 2011

Dress kanak2 perempuan

Yeayy.. my sis n bro dah tambah design baru tuk dress n t-shirt+skirt/pants for gurl pulak.. n t-shirt for boys..

Tapi blom upload sume.. baru dress for gurl jek.. hee..

Nanti check out kt fb atau blog ye..








Wednesday, February 2, 2011

Rapuh - Opick

Giler memang aku ngan lagu neh... suke ngan melodi n liriknye...



Lirik:

Detik waktu terus berjalan
Berhias gelap dan terang
Suka dan duka
Tangis dan tawa
Tergores bagai lukisan

Seribu mimpi
berjuta sepi
Hadir bagai teman sejati
Diantara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepada mu
yang terindah dalam hidupku

korus
meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepada mu
namun cinta dalam jiwa
hanya lah padamu

maafkanlah bila hati tak sempurna
mencintaimu
dalam dada ku harap hanya dirimu yang bertakhta

maafkanlah bila hati tak sempurna
mencintaimu
dalam dada ku harap hanya dirimu yang bertakhta

ulang korus

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

Tuesday, February 1, 2011

564 unread emails


Perghhh, giloss...

Sekali bukak email um yang staffnya.. nengok dah 564 email x berbaca lagik..
Asenye dari bulan nov jek.. jenuh aku men'delete' sume2 email tu.. yang aku rase x de kaitan sangat pon ngan aku...
Dok ngecek email student jek.. yang ni lupe.. hambek ko..



Check-up yang pertama - wanita mengandung


Semalam adalah check-up aku yang pertama untuk pregnancy kali ke 2 neh..
Dah tau kene amek darah.. tp still seram giler.. berdebar2 jek..

Lepas intebiu untuk bukak buku baru n briefing pasal penyusuan bayi.. seterusnya.. kene amek darah.. for 4 reason:
1. untuk tgk group darah ngn ape yekk..lupe lak
2. cek sakit kelamin, kot2 ade
3. HB darah
4. HIV

Pas amek darah (berkerut muka Irfan nengok, mase amek darah tu), kene g check air kencing lak.. pastu jumpe Misi.. citer2 pasal kandungan, ukur tinggi perut.. pas tu timbang berat, tinggi ngan tekanan darah..

Pas tu kene g jumpe doktor plak.. scan baby since x ingat tarikh akhir period (4.8.2011).. tp still due date amek yg scan dulu.. 7 Aug 2011.. pas tu doktor suh datang untuk next check-up lagi sebulan.. n minum air gula (paling x suke) sebab first baby ade kencing manis..

N last, kene amek ubat (vitamin+asid folik+...+), all in one pil je skang... dulu lain2.. pandai dorang.. dulu orang akan makan certain ubat je dari banyak2 yg dorang kasi.. reason: takut baby besar la.. n ntah apa2 lagi.. so skang satu je pil... heee...

Dari kol 8 aku kat klinik tu sampai amek ubat.. kol 11 lebey baru setel.. sian Irfan... peneman aku.. boring die tunggu.. Sekarang nak check HB kene cucuk cam amek darah... huhu.. dulu cucuk hujung jari jek.. alololooo... seram tolll....

Related Posts with Thumbnails