Blog Ati Harun's Touch

facebook page

facebook page
Makeup Servis

Followers

Tuesday, December 14, 2010

yeayyyy...!!!!!



Alhamdulillah... happy... Dr dah sahkan memang pregnant... cuma terlalu awal.. kalo ikut kate Dr masa scan.. masih karung lg.. need to scan again in January nanti..

And one more thing.. hehee... mencuba untuk pregnant dengan mengikut teori purba cina dalam tentukan jantina anak.. hehe.. sekadar berusaha.. bukan la percaya 100%... sume tu kuasa Allah swt kan.. since yg first lelaki.. so hopefully this time.. a gurl pulak.. but then.. terima je lelaki atau perempuan.. and hopefully semuanye.. dalam keadaan baik.. heeee...

Sunday, December 12, 2010

menulis ke sekian kalinya..

erm.. ade mende beso nak citer.. heee..

setelah beberapa tahun.. akhirnya Allah swt membuka hati kami untuk menambah bilangan ahli keluarga.. dan setelah beberapa bulan mencuba.. akhirnya td pagi 11.12.2010. aku check 2 lines appear,alhamdulillah, setelah memastikan yg tanda2 aku alami tu macam tanda2 orang pregnant... tp lom kompem lg.. hehee.. nanti dah jumpe Dr baru bley kata betul2 dah 'ada'.. ingatkan dah ber'karat', almaklum la... dah 4 tahun..

tapi bila dah tahu walaupon belum kompem betul2.. macam2 perasaan terbit.. gembira, takut, seram.. bak org kata.. secukup rasa... seronok bile ade baby.. dan seram n takut bile memikir nak bersalin sok... ye la.. pernah terbaca, kalo dah 4 tahun ke atas tu.. selalunye sakit macam bersalin yg pertama.. boleh ke nak jaga anak2 ngan belajar lg.. income yg belum betul2 kukuh.. urmm... tp yg pasti.. apa2 pon.. bio la selamat sumenye.. heee

tapi beso ke citer neh.. heheee..
>>pada aku la... korang mungkin small matter jek.. =D

Thursday, November 11, 2010

cara pemakaian tudung

cara memakai tudung, tudung terkini

Never noticed before.. so fikir2kan la...

Friday, November 5, 2010

Tujuh kalimah yang dipandang mulia di sisi Allah



Sabda Rasulullah S.A.W " Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak busa/buih laut "

1. Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

2. Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.

3. Mengucap Astagfirullah jika lidah terselip perkataan yang tidak patut.

4.. Mengucap Insya Allah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.

5. Mengucap La haula wala kuwwata illa billah jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.

6. Mengucap Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi dan menerima musibah.

7. Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya dari tafsir hanafi, mudah-mudahan ingat, walau lambat-lambat mudah-mudahan selalu, walau sambil lalu mudah-mudahan menjadi, kerana sudah biasa

Thursday, November 4, 2010

Camel - amazing picture


Considered one of the best pic of the year..
Look closely, the camels are the little white lines in the pictures..
The black you see are just the shadows..
Amazing right?...
This is a picture taken directly above these camels in the dessert at sunset.

Wednesday, November 3, 2010

Hikmah Sujud




Sujud melegakan sistem pernafasan

Mungkin ramai di kalangan umat Islam tidak sedar mengenai pelbagai hikmah yang tersembunyi ketika sujud. Pada hal, kita perlu sedar bahawa tiada suatu pun ciptaan dan suruhan Allah s.w.t. yang sia-sia, malahan setiap ciptaan itu mempunyai kelebihan yang selalunya tidak terjangkau akal manusia. Manusia melakukan sujud dalam dua bentuk, iaitu sujud fizikal seperti ketika bersolat dan sujud spiritual berbentuk ketaatan kepada perintah Allah s.w.t. dan menjauhi laranganNya. Ulama mengatakan sujud ketika solat adalah waktu manusia paling hampir dengan Allah s.w.t. dan mereka menggalakkan kita bersujud lebih lama. Antara hikmah lain sujud adalah melegakan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya.

Bernafas ketika sujud pula boleh:

- membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya.

- membetulkan pundi peranakan yang jatuh.

- melegakan sakit hernia. (burut)

- mengurangkan sakit senggugut ketika haid.

- melegakan paru-paru daripada ketegangan.

- mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa.

- kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh.

- meringankan bahagian pelvis.

- memberi dorongan supaya mudah tidur.

- menggerakkan otot bahu, dada, leher, perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud.

- pergerakan otot itu menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik, secara automatik memastikan kelicinan perjalanan darah yang baik.

- bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik, mudah berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit buah dada.

- mengurangkan kegemukan.

- pergerakan bahagian otot memudahkan wanita bersalin, organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut (convulsions).

- organ terpenting iaitu otak manusia menerima banyak bekalan darah dan oksigen.

- mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya.

Dari segi psikologi pula, sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha Pencipta sekaligus mengikis sifat sombong, riak, takbur dan sebagainya.

Dari segi perubatan, kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain, menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentality seseorang. Menurut kajian, terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki darah sedangkan setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara normal dan sempurna.

Wednesday, October 20, 2010

20.10.2010


hurm... ari ni sangat cantik tarikh... 20.10.2010... kalo 10.10.10 tu ade yang kurang.. sebab tahun x complete... untuk hari ni.. very nice numbers...

since x de ape nak citer.. aku tulis ape yang akan aku buat...

first, jap lg nak mandi2.. nak g um.. nak anto buku yang dah overdue.. supposed to renew on 15th Oct 2010.. tp biase la, aku ni pelupa.. igt tgh lan 10 cume x igt hari tu adalah last day.. hurm... =(
pas anto buku, nak g 'window shopping or shopping' kat midvalley.. ade jusco jcard day... wet x bape nak ada.. gaji 25hb, rini baru 20hb.. ujung2 ni biase la.. g mid bersama ngn cik siti... heeee...

..aku baru pasan...
note kat atas ni.. jap aku copy paste ye...

"Image uploads will be disabled for two hours due to maintenance at 5:00PM PDT Wednesday, Oct. 20th. Learn more"

tu la sebab aku x upload gambonye... kene copy paste balik.. heeee


kay la... dah kol 7.20am... nak mandi, siap2... kang lambat... hv to b there b4 jusco starts open to public to avoid crowded n plus parking lot..

c ya....

Friday, October 15, 2010

sos PREGO halal



Setelah disiasat... ni PREGO yg campbell buat.. yg telah diluluskan oleh JAKIM... alhamdulillah... ingatkan dah makan yg nonhalal punye... terkezuttt sekejap... yang nonhalal tu yang tertulis ITALIAN SAUCE... tapi ni PASTA SAUCE from campbell... legaaaaa.. so next time anything nak makan better check the ingredient.. pengajaran neh.... heeee....


Sos PREGO tak halal???


Aku baru tau mende ni... sedangkan dah bertahun2 rupenye isu ni... sebab baru dpt lately pasal mende ni kat facebook... urmm... dah berbotol2 aku dok makan selama ni.. rupenye x halal.. dan yg halal dari campbell jek yang JAKIM approved... loya tekak aku ni.... adussss...


Tapi yang buat aku x pueh hati sgt ialah.. kalo mende ni x halal... yang sume pasaraya.. GIANT, TESCO, segala yang ada kat Malaysia ni.. dok letak mende ni kat tempat halal apa kes?????
Pesal JAKIM tak pantau mende ni... dorang nye keje setakat check dan kuarkan sijil halal je ke.??

Petang ni gak aku nak g TESCO nak siasat mende ni.. betul ke ade PORK MINCED MEAT??.. sengal betul... pas ni memang tobat takkan makan spageti... specially yg kat luar... makan je mee mesia... tu pon ade gak kes kate tak halal gak, buat mee men sukasuki jek... ntah ape mende yg halal pon aku x tau...


Thursday, October 14, 2010

Proton INSPIRA



INSPIRA is developed from a Mitsubishi Lancer. It is replacement model for Proton Waja.. Will be officially launch on 10th Nov 2010. There r rumors saying dat INSPIRA is MPV car... urmm.. so just wait...

Tuesday, October 12, 2010

Nikon D7000

Nikon D7000... huhu... announced on 15/09/2010.. nangeh nengok.. bile la aku nak pakai kamera DSLR cam neh... urmm...


Harga yg diwarwarkan, kalo body je almost rm4k gak.. kalo ngan kit lens dalam rm4k lebey kot..


Monday, October 11, 2010

10.10.10



10.10.10...

Satu tarikh yg begitu ramai orang nanti2kan... byk giler ppl out there yg pilih dis date for their wedding day.. best la jugak.. since kebetulan tarikh ni pon jatuh hari ahad kan.. tapi lg cun kan kalo pilih 20.10.2010... heeee... cume 20.10.2010 ni ari rabu, so maybe ramai x wat majlis pd tarikh ni kot...

Dan 10.10.10 juga ade tragedi yg sangat2 memilukan di mana terjadi kemalangan yg melibatkan 2 buah bas, 1 van dan 3 bijik kete, unofficial 12 org mati dan lebih 40 org cedera di Kilometer 223 lebuhraya Utara-Selatan berhampiran plaza tol Simpang Ampat


Wednesday, October 6, 2010

Maher Zain - Barakallah

Another song dat i really like... This song really enjoyable... urm.. wif nice voice ..




wif da lyric:

We’re here on this special day
Our hearts are full of pleasure
A day that brings the two of you
Close together
We’re gathered here to celebrate
A moment you’ll always treasure
We ask Allah to make your love
Last forever

Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.

From now you’ll share all your chores
Through heart-ship to support each other
Together worshipping Allah
Seeking His pleasure

We pray that He will fill your life
With happiness and blessings
And grants your kids who make your home
Filled with laughter

Let’s raise our hands and make Dua
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.

بارك الله
بارك الله لكم ولنا

الله بارك لهما
الله أدم حبهما
الله صلّي وسلّم على رسول الله

الله تب علينا
الله ارض عنا
الله اهد خطانا
على سنة نبينا




Saturday, September 25, 2010

di dadaku ada kamu - amelina



urmm.. boring2... tetibe teringin nak tgk video klip amelina.. lagunye.. 'di dadaku ada kamu'... tapi x da la pulak.. kat youtube pon x de.. tajuk ada tp lagu indonesia pulak.. bukan lagu amelina.. urmm... mano den nak carik.. google pon x de... lirik je banyak..

Di mataku di hatiku
Di jiwaku hanya ada kamu
Matamu senyummu
Buatku jadi tak tentu
Hidungmu bibirmu
Bergetar seluruh tubuhku

Di dadaku di mimpiku
Di diriku hanya ada kamu
Gayamu caramu
Buat tak lena tidurku
Rambutmu kumismu
Membakar gelora cintaku

Resah gelisah
Bila tak bertemu denganmu
Siang malam terbayang-bayang
Hari-hariku merindu
Debar berdebar
Bila berada di sisimu
Tahan-tahan aku tak tahan
Melepaskan rasa rindu
Dekatlah padaku
Sambutlah tanganku
Cintaku hanya untukmu

Thursday, September 16, 2010

delete photobucket account


Tadi bukak photobucket... then rase nak delete account tuh since dah lama x bukak n guna pon..

HUrmm... tapi bile dah gambar2 yg ade didelete dan account didelete(in 48hrs).. baru teringat.. dulu2 upload gambo dalam blog neh, guna photobucket.. so ade post yg guna photobucket abes sume x kuo dah..

Aduss... lupe tol... mane yg sempat diselamatkan.. ade la.. mane yg x de.. abess...

Adesss.. sengal tol.. so post yg lepas2 akan kuar gambar seperti dibawah.. harap maklum... heeee


Thursday, September 9, 2010

Aidilfitri 2010 (1431H)



Salam Aidilfitri 1431H...
so dah umum pada hari Jumaat
10hb September 2010 = 1 Syawal 1431H..
Mohon Maaf Zahir dan Batin kepada semua...
terutama yang mengenali saya...

Wednesday, September 8, 2010

buka puasa n touch n go problem

Salam bulan poso... dah nak abes dah..

Semalam bukak puasa ngan family ukm... Prof wif his family, me n irfan, farah n her family, norie n his family and nawar wif her family as well... thanks to norie n his wife.. coz sudi masak (nasi beriyani i guess.. ) walaupon his wife (2nd from right) masih dalam pantang.. delivered on 1st ramadhan.. n congrats for your new born.. a boy... sweet n charming... heeee...



walau pon x ramai... tp sebabkan budak2 kecik neh... paling havoc irfan r... kecoh gak r lab tuh.. heee.. sorry guys...

n one more thing.. selesai jek... sy pon balik r umah teros... klang... nak jadikan citer.. kat tol setia alam.. kecoh jap... sebab suppose tol tu charge only rm2.20 tp die charge rm45.++... urmm... dak tol tu kate tu charge dari johor... erk... johor tu sekali je sy g.. tu pon mase member kawen.. tp mungkin ade kesilapan kt memane.. so keesokannye kene r wat report kat kaunter plus.. nway.. dah setel pon td... dorang akan masukkan jumlah yg dorang potong kat dlm akaun bank.. heee...

Tuesday, September 7, 2010

speed trap location 2010



ni ade lokasi nye.. betul ke idak.. wallahualam...

Wednesday, September 1, 2010

kawasan kaabah yang sangat bercahaya



Titipan gambar kawasan sekitar kaabah dari google earth... dari sudut atas, kawasan sekitarnya sangat bercahaya... tp luar dari tu malap je...(ayat x bape nak betul...hoho).. Subhanallah.... betapa berkuasanya Allah swt...

De orang kate coz of reflection cahaya dari lantai batu marmar yg ada sekeliling kaabah...

Tapi cane lak ngan cahaya reflection dari tempat lain yg mungkin juga ada lantai marmar yg sama... agak2 sama atau tak ngan yg ade kt kawasan sekitar kaabah?.. hurm... jom kite pikir2 kan... yeehaaaaa....

Wallahualam..

Wednesday, August 25, 2010

lagu 150 juta dengan lirik

Salam,


ritu kite addicted ngan lagu cinta tiga segi aka perangkap cinta... la neh, kite addicted lak ngan lagu neh.. 150 juta... hahaa... tapi tak tau lak sape punye lagu yg bebenornye.. asenye Fynn Jamal .. so guys... enjoy da song k...

ah... i attached da lyric as well.. at da bottom k..


Lirik 150 Juta
Untuk kali ke seratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
"Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?"
"Apa kau buta? Apa kau pura-pura suka?"

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

"Dia mungkin bengis seperti singa"
"Tapi dia nangis tonton cerita Korea"
"Dia mungkin keras bila bersuara"
"Tapi dia jelas, jujur apa adanya"
"Aku lagi kenal dia..."

Dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku sambil berkata

"Sayang mungkin baran tak kira masa"
"Tapi sayang tahan kalau salah yang saya"
"Sayang mungkin saja keras kepala"
"Tapi sayang manja bila kita berdua"
"Saya kenal sayang saya..."

Buat apa dicerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi senja
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja, kau saja boleh rasa
Rahsia kita berdua...

Tuesday, August 24, 2010

Doa harian bulan Ramadhan

Doa hari – 1
Yaa Allah! Jadikanlah puasaku sebagai puasa orang-orang yang benar-benar berpuasa. Dan ibadah malamku sebagai ibadah orang-orang yang benar-benar melakukan ibadah malam. Dan jagalah aku dari tidurnya orang-orang yang lalai. Hapuskanlah dosaku ... Wahai Tuhan sekalian alam!! ampunilah aku, Wahai Pengampun para pembuat dosa.

Doa hari – 2
Yaa Allah! Dekatkanlah aku kepada keredhaan-MU dan jauhkanlah aku dari kemurkaan serta alasan-MU. Berilah aku kemampuan untuk membaca ayat-ayat-MU dengan rahmat-MU, Wahai Maha Pengasih dari semua Pengasih!!

Doa hari – 3
Yaa Allah! Berikanlah aku rizki akal dan kewaspadaan. dan jauhkanlah aku dari kebodohan dan
kesesatan. Sediakanlah bagian untukku dari segala kebaikan yang KAU turunkan, demi kemurahan-MU, Wahai Dzat Yang Maha Pemurah!

Doa hari – 4
Yaa Allah! Berikanlah kekuatan kepadaku, untuk menegakkan perintah-perintah-MU, dan berilah aku manisnya bendzikir mengingat-MU. Berilah aku kekuatan untuk menunaikan syukur kepada-MU, dengan kemuliaan- MU. Dan jagalah aku dengan penjagaan-MU dan perlindungan-MU, Wahai dzat Yang Maha Melihat.

Doa hari – 5
Yaa Allah! Jadikanlah aku di antara orang-orang yang memohon ampunan, dan jadikanlah aku
sebagai hamba-MU yang sholeh dan setia serta jadikanlah aku diantara Auliya'- MU yang dekat disisi-MU, dengan kelembutan-MU, Wahai Dzat Yang Maha Pengasih di antara semua pengasih.

Doa hari – 6
Yaa Allah! Janganlah Engkau hinakan aku karena perbuatan maksiat terhadap-MU, dan janganlah Engkau pukul aku dengan cambuk balasan-MU. Jauhkanlah aku dari hal-hal yang dapat menyebabkan kemurkaan-MU, dengan anugerah dan bantuan-MU, Wahai puncak keinginan orang-orang yang berkeinginan!

Doa hari – 7
Yaa Allah! Bantulah aku untuk melaksanakan puasanya, dan ibadah malamnya. Jauhkanlah aku dari kelalaian dan dosa-dosanya. Dan berikanlah aku dzikir berupa dzikir mengingat-MU secara
berkesinambungan, dengan Taufiq- MU, Wahai Pemberi Petunjuk orang-orang yang sesat.

Doa hari – 8
Yaa Allah! Berilah aku rezeki berupa kasih sayang tenhadap anak-anak yatim dan pemberian makan, serta penyebaran salam, dan pergaulan dengan orang-orang mulia, dengan kemuliaan-MU, Wahai tempat berlindung bagi orang-orang yang berharap.

Doa hari – 9
Yaa Allah! Sediakanlah untukku sebahagian dri rahmat-MU yang luas, dan berikanlah aku petunjuk kepada ajaran- ajaran-MU yang terang, dan bimbinglah aku menuju kepada kerelaan-MU yang penuh dengan kecintaan-MU, Wahai harapan orang-orang yang rindu.

Doa hari – 10
Yaa Allah! Jadikanlah aku diantara orang-orang yang bertawakkal kepada-Mu, dan jadikanlah aku diantara orang- orang yang menang disisi-MU, dan jadikanlah aku diantara orang-orang yang dekat kepada-MU dengan ihsan-MIU, Wahai Tujuan orang-orang yang memohon.

Doa hari – 11
Yaa Allah! Tanamkanlah dalam diriku kecintaan kepada perbuatan baik, dan tanamkanlah dalam diriku kebencian terhadap kemaksiatan dan kefasikan. Jauhkanlah dariku kemurkaan-MU dan api neraka dengan pertolongan-MU, Wahai Penolong orang-orang yang meminta pertolongan.

Doa hari – 12
Yaa Allah! Hiasilah diriku dengan penutup dan kesucian. Tutupilah diriku dengan pakaian qana'ah dan kerelaan. Tempatkanlah aku di atas jalan keadilan dan sikap tulus. Amankanlah diriku dari setiap yang aku takuti dengan penjagaan-MU, Wahai penjaga orang-orang yang takut.

Doa hari – 13
Yaa Allah! Sucikanlah diriku dari kekotoran dan kejelekan. Berilah kesabaran padaku untuk menenima segala ketentuan. Dan berilah kemampuan kepadaku untuk bertaqwa, dan bergaul dengan orang-orang yang baik dengan bantuan-MU,Wahai Dambaan orang-orang miskin.

Doa hari – 14
Yaa Allah! Janganlah Engkau hukum aku, karena kekeliruan yang kulakukan. Dan ampunilah aku dari kesalahan-kesalahan dan kebodohan. Janganlah Engkau jadikan diriku sebagai sasaran bala' dan malapetaka dengan kemualian-MU, Wahai Kemulian kaum Muslimin.

Doa hari – 15
Yaa Allah! Berilah aku rezeki berupa ketaatan orang-orang yang khusyu'. Dan lapangkanlah dadaku dengan taubatnya orang-orang yang menyesal, dengan keamanan-MU, Wahai Keamanan untuk orang-orang yang takut.

Doa hari - 16
Yaa Allah! Berilah aku kemampuan untuk hidup sebagaimana kehidupan orang-orang yang baik. Dan jauhkanlah aku dari kehidupan bersama orang-orang yang jahat. Dan naungilah aku dengan rahmat-MU hingga sampai kepada alam akhirat. Demi ketuhanan-MU Wahai Tuhan seru sekalian alam.

Doa hari – 17
Yaa Allah! Tunjukkanlah aku kepada amal kebajikan dan penuhilah hajat serta cita-cita-ku. Wahai Yang Maha Mengetahui keperluan, tanpa pengungkapan permohonan. Wahai Yang Maha
Mengetahui segala yang ada di dalam hati seluruh isi alam. Selawat ke atas Muhammad dan
keluarganya yang suci.

Doa hari – 18
Yaa Allah! Sadarkanlah aku akan berkah-berkah yang terdapat di saat saharnya. Dan sinarilah hatiku dengan terang cahayanya dan bimbinglah aku dan seluruh anggota tubuhku untuk dapat mengikuti ajaran-ajarannya, Demi cahaya-Mu Wahai Penerang hati para arifin.

Doa hari – 19
Yaa Allah! Penuhilah bahagianku dengan berkah-berkahnya, dan permudahkanlah jalanku menuju kebaikan-kebaikannya. Janganlah Kau jauhkan aku dari keterimaan kebaikan- kebaikannya, Wahai Pemberi petunjuk kepada kebenaran yang terang.

Doa hari – 20
Yaa Allah! Bukakanlah bagiku pintu-pintu syurga dan tutupkanlah bagiku pintu-pintu neraka, dan berikanlah kemampuan padaku untuk membaca AI-Quran Wahai Penurun ketenangan di dalam hati orang-orang Mu'min.

Doa hari – 21
Yaa Allah! berilah aku petunjuk menuju kepada keredhaan- MU. Dan janganlah Engkau beri jalan kepada setan untuk menguasaiku. Jadikanlah syurga bagiku sebagai tempat tinggal dan peristirahatan, Wahai Pemenuh keperluan orang- orang yang meminta.

Doa hari – 22
Yaa Allah! Bukakanlah bagiku pintu-pintu kurnia-MU, turunkan untukku berkah-berkahmu. Berilah kemampuan untukku kepada penyebab-penyebab keredhaan-MU, dan tempatkanlah aku di dalam soyurga-MU yang luas, Wahai Penjawab doa orang-orang yang dalam kesempitan.

Doa hari – 23
Yaa Allah! Sucikanlah aku dari dosa-dosa, dan bersihkanlah diriku dari segala aib. Tanamkanlah
ketaqwaan di dalam hatiku, Wahai Penghapus kesalahan onang-orang yang berdosa.

Doa hari – 24
Yaa Allah! Aku memohon kepada-MU hal-hal yang mendatangkan keredhaan-MU, dan aku berlindung dengan-MU dan hal-hal yang mendatangkan kemarahan-MU, dan aku memohon kepada-MU kemampuan untuk mentaati-MU serta menghindari kemaksiatan tenhadap-MU, Wahai Pemberi para peminta.

Doa hari – 25
Yaa Allah! Jadikanlah aku orang-.orang yang mencintai Auliya-MU dan memusuhi musuh-musuh MU. Jadikanlah aku pengikut sunnah-sunnah penutup Nabi-MU, Wahai Penjaga hati para Nabi.

Doa hari – 26
Yaa Allah! Jadikanlah usahaku sebagai usaha yang disyukuri, dan dosa-dosaku diampuni, amal
perbuatanku diterima, dan seluruh aibku ditutupi, Wahai Maha Pendengar dan semua yang
mendengar.

Doa hari – 27
Yaa Allah! Rezekikanlah kepadaku keutamaan Lailatul Qadr, dan ubahlah perkara-perkaraku yang sulit menjadi mudah. Terimalah permintaan maafku, dan hapuskanlah dosa dan kesalahanku, Wahai Yang Maha Penyayang terhadap hamba- hambanya yang soleh.

Doa hari – 28
Yaa Allah! Penuhkanlah hidupku dengan amalan-amalan Sunnah, dan muliakanlah aku dengan
terkabulnya semua permintaan. Dekatkanlah perantaraanku kepada-MU diantara semua perantara, Wahai Yang tidak tersibukkan oleh permintaan orang-orang yang meminta.

Doa hari – 29
Yaa Allah! Liputilah aku dengan rahmat dan berikanlah kepadaku Taufiq dan penjagaan. Sucikanlah hatiku dan noda-noda fitnah wahai pengasih terhadap hamba-hambaNYA yang Mu'min.

Doa hari – 30
Yaa Allah! Jadikanlah puasaku disertai dengan syukur dan penerima di atas jalan keredhaan-MU dan keredhaan Rasul. Cabang-cabangnya kukuh dan kuat berkat pokok-pokoknya, Demi kenabian Muhammad dan keluarganya yang suci, dan segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam.

selamat berpose...



Just wanna share...
if u guys realize.. in tis yr... a few of important events occured on Friday.. lets us c wat r those events:

1.1.2010 - new year
26.2.2010 - maulidur rasul
10.9.2010 - aidilfitri
5.11.2010 - deepavali

probably only coincidence...

honestly, tis ramadhan.. i was a little bit afraid..coz of undesirable tins happened.. cm.. angin kuat yg menyebabkan terkorban nyawa, cedera etc.. ada a few tempat yg alami kejadian tu..

nway... selamat berpuasa to ol muslimin n muslimat wherever u r...



Thursday, August 19, 2010

Ayat of Sajdah


Sajda Tilaawat will be performed like a normal Sajda. Wudhu is a condition.

There is no Sajdah Tilaawat when the Aayat of Sajdah is heard on tape.

Face the Qiblah and without raising the hands, recite Takbeer (Allaahu Akbar), going down in the Sajda position. In Sajda, recite Subhaana rabbiyal a'alaa at least 3 times. Thereafter, reciting the Takbeer if you wish to. If you wish, you may arise from the Sajda position into the Tashahhud position. The Sajdah Tilaawat is now complete. There is no need for Salaam.

To say Allahu Akbar both times is Sunnah. Similarly, to stand before and after the Sajdah is Mustahab. (Durre Mukhtar)


Surah Al A'Raf (7) Ayat 206

Surah Al Ra'd (13) Ayat 15

Surah Al Nahl (16) Ayat 50

Surah Bani Israil (17) Ayat 109

Surah Maryum (19) Ayat 58

Surah Al Haj (22) Ayat 18

Surah Al Haj (22) Ayat 77 (Shafi)

Surah Al Farqan (25) Ayat 60

Surah Al Naml (27) Ayat 26

Surah As Sajdah (32) Ayat 15

Surah Sa'd (38) Ayat 24 (Hanafi)

Surah Hamim Sajdah (41) Ayat 38

Surah Al Najam (53) Ayat 62

Surah Inshiqaq (84) Ayat 21

Surah Al Alaq (96) Ayat 19





credit to: beautifulislam.net

Wednesday, August 18, 2010

Musibah Bazaar Ramadhan - Amaran Allah !


(from my inbox..)


Musibah Bazaar Ramadhan - Amaran Allah !


Bagi mereka yang berfikir, musibah yang meragut 3 nyawa dan 18 lain yang cedera itu sebenarnya AMARAN dari Allah swt. Mengapa penulis katakan itu satu AMARAN?


Apa tidaknya..cuba tuan-tuan bayangkan seawal tengahari (dari pengalaman penulis memerhati) kelmarin bukankah jumaat, ketika ramai jamaah baru pulang dari mengerjakan solat jumaat, sudah kelihatan ramai pekerja(baca-mungkin peniaga) sudah mula sibuk memacak khemah dan mengatur barang jajaan. Laju benar mereka menyudahkan solat, apakah mereka hanya hadir ke masjid sekadar mendengar khutbahnya sahaja?

Jika pun turut bersolat pasti tidak terjangkau akal untuk jadi sepantas itu. Mustahil secepat itu mereka sudah tegak berdiri ditapak bazaar? Maka disini penulis berani mengatakan adanya orang islam yang disibukkan dengan perniagaan itu TIDAK bersolat.


Baik, teruskan bersangka baik, tetapi melihat akan corak pakaian yang langsung tidak sesuai untuk bersolat jumaat,apakah kita kira mereka itu bersolat jumaat? Dengan seluar jeans yang koyak sana sini, t-shirt yang terpampang wajah2 artis, apakah ia sesuai? Yang perempuannya pulak ramai tidak memperdulikan soal aurat.

Malah dari pengalaman penulis bersama peniaga-peniaga bazaar Ramadhan, ramai yang tidak mengerjakan solat Asar dan Maghrib. Begitu juga yang tidak berpuasa. Enteng saja mereka makan dan minum disitu. Tak percaya? Ambil masa dan perhatikan.


Maka tidak hairan, musibah yang berlaku di Melaka itu, adalah satu AMARAN dari murka Allah swt. Jika ditinjau ke bazaar Ramadhan yang disediakan oleh pihak PBT, tandas boleh pulak mereka sediakan..5 - 6 buah diletakkan, tetapi tidak untuk SURAU? Mungkin tapak surau(kontena yang diubahsuai boleh digunakan apa?) itu tidak penting agaknya.


Dari apa yang penulis baca, dan hadam dari peristiwa petaka itu, wajar semua pihak merenung diri dan muhasabahkan apa yang tidak kena sebenarnya. Kembali kepada Islam, dan jadilah peniaga yang sealim Abu Bakar. Wallahuaklam. Dibawah sebahagian foto yang dipaparkan untuk renungan kita bersama.














Kepada magsa yang terbunuh, sama-sama kita sedekahkan Alfatihah, dan kepada mereka yang terselamat dengan kecederaan, masa masih ada untuk untuk merenung diri dimana silapnya..kerana bala dan murka Allah swt, itu diturunkanNya tidak berpilih-pilih, jika turun bala, semua kena..baik manusia, binatang mahupun tumbuh-tumbuhan habis kena sapu !

Friday, August 13, 2010

New RM50 note (coming soon)


Coming soon... hope much better in term of their quality of paper...



urm.. no 8, do we really need to put tis logo... CG98... hmm..... satu kebanggaan...

Thursday, August 12, 2010

Two Moons on 27th August 2010



27th Aug the Whole World is waiting for.............


Planet Mars will be the brightest in the night sky
starting August.
It will look as large as the full moon to the naked eye.
This will cultivate on Aug. 27 when Mars comes within
34.65M miles off earth.
Be sure to watch the sky on Aug. 27 12:30 am.
It will look like the earth has 2 moons.


The next time Mars may come this close is in 2287.


Share this with your friends as
NO ONE ALIVE TODAY will ever see it again.

Wednesday, July 28, 2010

Cinta tiga segi

Lagu ni sangat best.. tertarik.. terngiang2 pas dengar..maybe bcoz i nie sentimental sket owangnyer.. tapi kalo u all search kat youtube..
sangat ramai orang buat videoklip untuk lagu ni n setengahnye men gitar..
but i really like those yg men gitar untuk lagu ni (hinggakan terasa cam nak belajar men gitar lak).. sangat mendayu2 irama die..
there was a story behind tis song.. tp x pasti is it really true or ade org mengada2kannyee..

the story was.. dorang berkapel.. but the gurl suddenly ask for break off from dat guy..
juz bcoz of x-boy dat gurl came back.. n nak sambung balik their relationship.. urmm..
dat guy pon kate ok fine.. tapi bcoz of pendek akal selepas itu... maybe tersgt sedey..
he decided to kill both of them... n surrender himself.. n ask for tali gantung..
but when in the prison before kene hang.. he requested to sing tis song tuk pengajaran kepada org len.. (sowi kalo terlain sikit dr yg asal..)

another story.. tis song was made by singaporean.. so x tau malaysian or singaporeannye lagu..

but after do some research... tis blog claim dat he is the one composed tis song (ayie-singaporean).. the real title is 'perangkap cinta'.. http://www.myspace.com/ayie2023.
there were a stories bout tis song...
Perangkap Cinta - The claims, accusations and questions (view more)
Perangkap Cinta - The spread (view more)
Perangkap Cinta - The begining (view more)


so here is the song...


Tuesday, July 20, 2010

once in a while..


it had bn such a long time im not writing in tis blog..huhu...

last week.. kerjasama antara UNITEN n belia Kapar.. wat program anak angkat..
my sis pon dapat sorang.. since she is still young.. instead of call her mak.. he has to call my sis 'kakak' la.. tp panggil abg ipar.. ayah... ahhaa.. cane tuh..

Atif, he is frm Pasir Mas, Kelantan.. 1st year deg, x ingat cos ape.. ('benak tol otak aku neh nak ingat skang')
hari ke 2.. makan tengahari bersama family angkat

xceli, there r 5 including Atif.. Hariz, Azizi, Nas and i dun remember da other one.. 2 wif my sis's mother-in-law, another 2 wif her brother-in-law.. we had a great time wif them.. although aku ni owang luar.. hahaa... saje nak join.. lg pon bley kire Atif ni skang adikberadik angkat aku gak la.. wahahaa.... (nak jugak..)


till then...

Tuesday, July 6, 2010

Kalimah ALLAH yang tersembunyi disebalik Kasut Crocs!



Pandai kan yahudi.. cuba menjatuhkan agama ISLAM dengan cara yg sebegini..


Kalimah ALLAH yang tersembunyi disebalik Kasut Crocs!


Design yang menarik, keselesaan, ringan, serbaguna,

warna yang pelbagai menj adik an Crocs menjadi pilihan ramai.

Baik mereka itu bayi kecil yang baru bertatih berjalan,

kanak-kanak yang sedang aktif dalam dunia upin ipinnya,

remaja belasan tahun, para pria, bahkan golongan veteran

sekalipun mengenakan Crocs. Namun tidak disedari musibah

yang menan ti Ummat Islam di sebalik kasut ini.

Bagaimana Kasut Crocs yang menjadi alas kaki paling

popular kini mendatangkan musibah kepada Ummat Islam?

Bukan setahun 2 crocs ini bertapak di bumi Malaysia .

Lebih dari itu kurasakan. Namun baru kini disedari terdapat

kalimah ALLAH, lebih tepat lagi di bahagian kita mengalaskan

tapak kaki kita.

Untuk memudahkan imaginasi anda, mari aku perkenalkan

dengan logo Crocs. Anda semua sedia maklum nama Crocs

ini diperolehi dari Crocodile/ Buaya. Disebabkan itulah,

syarikat ini menj adik an gambar buaya sebagai 'model' mereka.

Maskot ini dihias sebaik mungkin agar kelihatan comel.

Jika anak-anak kecil melihat, sudah pasti menyukainya.

Inilah doktrin minda bawah sedar kepada anak-anak.

Persoalannya, kenapa dikatakan terdapat kalimah Allah

disebalik logo Crocs ini?

Baiklah, sila lihat gambar di bawah :




Bagaimana? Ada sesuatu yang mencurigakan?

Sudah pasti ada yang berkata :"Ah..ada-ada saja kamu.

Tidak ada yang pelik kurasakan. Hanya logo buaya yang comel.

Tidak lebih dari itu."

Jangan tersilap. Jika dilihat sekali imbas, memang tidak akan

kelihatan sesuatu yang janggal dari logo ini. Sama juga

seperti produk Coca Cola. Setelah diselidik, sekiranya

perkataan Coca Cola ini dilihat melalui cermin, akan

tertera perkataan bahasa Arab : La Mecca, La Muhammad.

Apa maksudnya? Tiada Mekah, Tiada Muhammad SAW.

Baiklah, lihat gambar di bawah. Logo Crocs yang aku lampirkan

di atas diterbalikkan beberapa darjah :



Sudah bisa melihat sesuatu? Ya, kali ini kelihatan dengan jelas.

Kalimah ALLAH bukan? Siap ada sabdu lagi. Lebih jelas lagi,

aku lampirkan gambar di bawah, ihsan dari sahabat facebook :



Aduh, seperti terkena renjatan elektrik. Adakah semua ini

satu kebetulan? Atau syarikat Crocs tidak tahu menahu?

Hanya maskot buaya yang comel, tanpa ada agenda disebaliknya?

Bagaimana pendapat anda?

Nota :

"Sekali-kali tidak akan redha orang-orang Yahudi

dan Nasrani sehinggalah kamu mengikut jalan-jalan

hidup mereka" - Al-Baqarah 120

a) Option yang pertama, hilangkan logo ini dengan

cara menggoresnya dengan pisau. Biar ia kelihatan

bercalar-balar, kesucian Islam itu perlu d ija ga.

b) Jika anda benar-benar marah akan perkara ini,

bakar kasut Crocs kepunyaan anda sendiri.

c) Jika rakan anda belum maklum, sila maklumkan

kepada beliau. Bukan membakar terus kasut Crocs mereka.

d) Jika anda mereka masih mengira-ngira untuk

membeli kasut ini, anda ada pilihan (a) dan pilihan (b).

e) Jika anda berautoriti untuk mengetengahkan

perkara ini kepada sekalian warga, aku cukup-cukup

mengalukan.

f) Jika anda tidak ambil peduli akan pendedahan ini,

sahlah keima nan yang ada di dalam diri bagi seorang

muslim telah dicabut oleh Allah.

g) Jika anda seorang muslim yang beriman, sebarkan

artikel ini kepada semua. Baik menggunakan blog anda,

akaun facebook anda, akaun twitter, atau lain-lain medium.

Related Posts with Thumbnails