Blog Ati Harun's Touch

facebook page

facebook page
Makeup Servis

Followers

Friday, December 28, 2012

masak tempoyak



hari ni teman masak gulai tempoyak ikan kembong...kome kalo nak guna ikan lain pon boleh juge...
ikan patin...ke hape ke..

simple je teman masak..main campak2 je...pastu guna je apa yg ade dalam peti ais tuh...

-ikan kembong 2 ekor..makcik potong dua
-3 keping asam keping - tempoyak je x bape masam
-kunyit 1 sudu kecik - guna kunyit idup lg best kalo ade lee..
-air agak2 la...dalam 400ml kot..
-makcik boh timun jepun..ngan cili cameron (nak perabih yg beli kt cameron ritu)
potong la ikut suke kome...
-garam secukup rasa...rase nak boh gule sikit pon boleh juge
-serai boh sebatang..ketuk2 je..
-bawang kecik sebijik tumbuk  sama cili merah sebijik
-tempoyak dalam 2-3 sudu beso..

kome campur je semua bahan sekali..tunggu sampai mendidih sket...siappppp...

Tuesday, December 11, 2012

kenduri kawen di lenggong, perak

kami bertolak hari Jumaat tengahari.. sebab malam tu puan tini nikah.. ngan x de map..
ntah tang mane kad pon x  tau.. so men redah je..
dengan harapan ade signboard kawen puan tini.. tp seb bek.. otw tu puan tini tanye jadi ke idak..
terus gtau jadi tp x de map..so puan tini pon sms le direction cane nak g..
tp still tersesat..hahaa..
leh terlepas exit kuala kangsar.. adeh.. terpaksa la kuar kot changkat jering (kalo x silap).. pusing balik.. tp lalu dalam.. jauh gak la ke dalam nak g umah puan tini ni... syok gak kawasan umah puan tini..
airnye punye la sejuk.. air gunung... meh layan gambo2 kawen..

ni la pengantin perempuan... puan tini

ni malam nikah...




dah sampai kene sign guest book..may Allah bless both of you and happy long life till jannah..

syok umah puan tini... ade air terjun.. sebelah rumah je.. lenkali bleh datang lagi..

cantik pelamin puan tini.. 






kelas renang kanak-kanak






Saja nak bagi Irfan tak takut kolam.. so amek swimming lesson kt Mai Swim (formerly known as Ombak).. aku dulu pon belajar berenang kat sini gak.. ok la.. dah bleh berenang skang ni.. cuma bila dah lama x berenang, semput sket..

tapi kelas irfan ni kene stop dulu for temporary since hidung die dah berhingus.. so leh bg berhingus lama2, nanti efek telinga die.. so kena jaga2.. hidung berhingus tu pon due to kelas renang ritu wat kat kolam dalam, dat day hujan lebat.. kolam dalam biasanya sangat sejuk.. budak yg x biasa mmg ketar la jawapnya..

seronok lak tengok die dah bleh sket2 berenang.. maknye ajar x nak dengar.. nak orang len gak ajar.. adehh.. kan dah rugi pulus...kalo x, leh gak save bajet... hehee...

lupa nak gtau.. kelas renang kanak2 ritu.. tuk cuti sekolah ni.. kena rm100 for 2 weeks.. kelas dari selasa hingga jumaat.. 1 hour for each lesson... kelas irfan dari kul 4-5ptg.. sket advice.. better amek pagi, kurang panas.. tp pagi punye kelas punye la ramai..huhu...

**untuk makluman: pusat akuatik shah alam ditutup setiap hari isnin.. 

Tuesday, December 4, 2012

tutorial bunga telur dari kertas tisu


bunga telur specially for my x-housemate: 



kt bawah ni tutorial penuh macam mane nak buat sendiri bunga telur dari kertas tisu ni...enjoy k...






bayou lagoon park resort


 at reception counter... 

booking thru deal.com.my jugak..hee..dapat la murah sket..
apartment 2 bedrooms... normal price rm430
deal : rm249..
plus surcharge..rm50 (school holiday)..






bayou lagoon ni ada waterpark..x siap sepenuhnya resort ni...tgk kt belakang tu..
tp puas hati jugak la dok sini...breaksfast...ok la..


melaka wonderland theme park resort & dinasour park


2hb dis 2012...kami g melaka wonderland... beli tiket thru deal.com.my...murah sket..
normal price waterpark+dinasour park rm40.. thru deal dapat r rm30 - dewasa, kanak2 - rm22 je..
 nak kata best sangat..kire ok  r...ada port yg dorang x bukak time tu..
maybe sebab ade kes budak jatuh cedera parah (kuar berita 2 days before our schedule)...

bawah ni a few port yg dorang open dat day..





ni the best part..hahahaa...gelak dulu sebelom citer.. punya la dinasour park ni rm10 per entry... tapi x syoknye la dalam tu..adehh... cume yg bestnye.. mula2 masuk tu..cee.....
ni aje ..
sambil berjalan ke arah dinasour..tiba2...
roooarrrrrr...
sume terkejut...budak2 lari lintang pukang...wakakkaaa....
dinasour nya bergerak dan berbunyi...wahaha...
*tu je la yg kelakarnye...dah masuk, amek je la gambar..ade la lam 6-7 ekor dinasour yg beso2..pas tu 2-3 yg rangka...




Saturday, December 1, 2012

benjol di dahi

dahi irfan benjol..dek kerana main kat luar ngan budak2 taman.. mereka2 itew main baling2 batu.. mungkin juga die terjatuh atas jalan tar atau terkena batu...mengikut kata incik irfan, dahinye terkena batu.. seriau mak...tp mak sempat gak membebel dengan anak2 jiran dan juga incik irfan sendiri...

'tu la, x mo dengo cakap ibu..tuhan dah tunjuk kt dunia lg'...wawawaa...kecik pon lg incik irfan ni..baru umo 6t... ku kata begitu kerana ku x bg die main kt luo..tp die pegi jugak...

sambung lg...anak kecik dah meraung.....

Friday, November 30, 2012

d90 in the house



hee...vavavaaaa.... d90 in the house... peh ni leh posing2 lebeyyyy...

Wednesday, November 14, 2012

Doa Akhir dan Awal Tahun Hijriah

Doa Akhir Tahun

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.
Dengan izin Allah, sesiapa yang membaca doa ini akan mendapat Perlindungan Allah SWT dari fitnah dan tipu daya syaitan serta mendapat setahun keampunan dosa yang lalu.
doa akhir tahun

Maksudnya:
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.
Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.





Doa Awal Tahun


Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam 1 Muharram 1433 (Hari Sabtu malam Ahad).
Barangsiapa membaca doa ini sebanyak 3 kali selepas solat rowatib ba’diyyah Maghrib pada malam tanggal 1 Muharram, Allah akan memerintahkan 2 malaikat untuk melindunginya daripada fitnah dan tipu daya syaitan selama setahun yang mendatang.

doa awal tahun
Maksudnya:
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.
Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

Tuesday, November 6, 2012

kalendar kuda 2013

Pasti ramai yang tercari2 kalendar kuda 2013.. ni dah bulan 11.. tinggal 1 month++ je lg untuk masuk ke tahun baru.. sekejap je masa berlalu kan...

kalau ada kesilapan..tolong inform ye


kredit untuk http://chromosome.wordpress.com

nak download--klik link bawah ni ye..

kalendar kuda 2013 



Thursday, September 20, 2012

petua susah tidur





campur 3 bahan di atas....niat dalam hati untuk mendapat tidur lena...insya Allah... selamat mencuba

Tuesday, September 18, 2012

lubang dalam telinga






Telinga Irfan dah ok.. ALhamdulillah.. tapi lubang kt dalam tu masih ada... doc kate lubang tu boleh tutup dengan operation..tapi harap2 boleh tutup sendiri without any operation..huhu

Since die masih kecik and masih tak pandai nak jaga diri..specially telinga tu, then doc kate tunggu die besar sket kalau nak buat operation pon...huhu

So now, doc nak pantau setahun sekali je unless kalau telinga dia berair semula sebelum appointment date yang diberi.. then request for another new appointment...

Saturday, August 11, 2012

tarikh lahir kalendar islam

tetiba nak tulis...ntah penah ade ke idak entry ni...

incik asben - 12/2/1979 - 14 Rabbiul Awal 1399 bersamaan hari ISNIN
saye - 13/12/1980 - 5 Safar 1401 bersamaan SABTU
anak sulong - 3/7/2006 - 6 Jamadil Akhir 1427 bersamaan ISNIN
no 2 - 12/8/2011 - 12 Ramadhan 1432 bersamaan JUMAAT



sesape nk try, klik kt bawah ni...

http://www.islamicity.com/PrayerTimes/defaultHijriConv.asp

Monday, July 16, 2012

duit poket untuk hari raya

Prelaunchx nie company under forex..
Forex tu company matawang dunia n malaysia pown ade jgk forex..
Nanti 27/8 company nie nk lancarkan prelaunchx tp sape yg nk join lepas pada tarikh tu da kne bayar rm100..
Tp sekarang sape yg join free je sampai tarikh tu..lepas tarikh tu forex akan hantar cek kat umah berdasarkan berapa yg awak dah dapat dr hari ni sampai la tarikh 27/8/2012 ni...senang je so cepat join skang, b4 kwn2 kne byr rgster rm100..

now its Free http://prelaunchx.com/x/anizatie

TRY JE SUKA2...MANA LAH TAU...kOT2 lEH cRI wIt RAYA...

Monday, April 2, 2012

untuk kesekian kalinya..

salam.. dah lama x menulis.. dek kerana kesibukan menjaga baby baru...

kesihatan Iman yg tidak menentu...

dah tulis macam2.. tp tetibe.. padam balik.. ape yg ibu cakap tu doa.. so x mo tulis sal penyakit Iman.. nak tulis yg baik2 je..

Ya Allah, Kau berikanlah kesihatan yang baik buat anak2 ku.. Izz Amirul Irfan b Latifah dan Iman Qaisara bt Latifah.... semoga mereka menjadi anak2 yang soleh dan solehah.. cemerlang dunia dan akhirat...

Kau berikanlah ketenangan di hatiku.. jauhkan la perkara2 yang buruk Ya Allah.. permudahkan urusan ku di dunia ini Ya Allah...

Saturday, February 18, 2012

diy bubble skirt

tetibe semangat nak buat sendiri baju anak.. sebab anak pompuan kot.. so design baby gurl ni banyak yang cantik2.. heee... master pon x siap lagi.. sibuk nak bersewing pulak.. wawawaaaa..
punye semangat pergi la cari kain... benang segala... hee... pastu pinjam kakaknye mesin.. mesin lama kakak ni, die dah bg kt kakak ipar.. pi la tanye kat kakak ipar, die guna ke idak.. since die x guna mesin tu.. aku pon ape lg.. amek le.. ingat nak beli mesin jahit la.. mm.. bile survey2, mahai la pulak.. adehh... ingat nak join kutu ke.. simpan wet ke.. hee..

kt bawah ni, aku wat untuk Iman... kalo iman dah pandai diri@jalan.. mesti cantik kalo pakai skirt kan.. baru nak belajar merangkak, ibunye sibuk nak wat skirt... susah die nak merangkak.. huhu.. x pe la.. ni saje test... nanti kalo ade masa free, nak buatkan dress pulak..





disebabkan kegedikan nak buat skirt.. buatkan la tuk anak sedara lak.. hee... punya la susah.. adehh... almaklum, baru2 nak belajar... kain ngn benang mak die supply... hee


mesin ni mesin lama.. jadi masa nak jahit tu.. asek stuck je.. benang tersangkut.. macam2... betul2 kene sabar... sebab ngah betul2 semangat, tu yg x kisah sgt.. kalo idak, mm.. dah lama ku campak aje... hahahaa....

timbul nak menjahit ni bukan ape.. aku dok sibuk tgk baby wearing.. sume mahal2... aku pon rase cam nak diy je.. bile tgk tutorial, idak le susah mane... tu yg semangat nak menjahit timbul.. dah buat ring sling ngan k'tan baby carrier.. nxt time aku post baby wearing yg aku dah buat tu.. hee...

Friday, February 17, 2012

getah rambut dari kondom

Be careful about these Chinese products

Very important! Please spread the news!!
Be cautious of hair bands at open markets around the city – they are proobably from China since they are purchased in bulk very very cheap !!!!

Take a good look before buying hair bands in future – specially like the following kind.


These Hair bands were made from used condoms and threads.




BEIJING (AFP) - Used condoms are being recycled into hair bands in southern China threatening to spread sexually-transmittable diseases they were originally meant to prevent, state media reported Tuesday
In the latest example of potentially harmful Chinese-made products, rubber hair bands have been found in local markets and beauty salons in Dongguan and Guangzhou cities in southern Guangdong province, China Daily newspaper said.
'These cheap and colorful rubber bands and hair ties sell well ..... threatening the health of local people,' it said.. Despite being recycled, the hair bands could still contain bacteria and viruses, it said.
'People could be infected with (genital) warts or other diseases if they hold the rubber bands or strings in their mouths while waving their hair into plaits or buns,' the paper quoted a local dermatologist who gave only his surname, Dong, as saying. A bag of ten of the recycled bands sells for just Rs.5, much cheaper than others on the market, accounting for their popularity, the paper said.
A government official was quoted as saying recycling condoms was illegal. China 's manufacturing industry has been repeatedly tarnished this year by a string of scandals involving shoddy or dangerous goods made for both domestic and foreign markets.
In response, it launched a public relations blitz this summer aimed at playing up efforts to strengthen monitoring systems.
Check your kids hair bands and make sure they do not put them in their mouth while trying to plait or tie their hair .
See below for Chinese Slippers now being sold in Walmart in the US . Hopefully, they are not yet in India ....
REMEMBER THE PAINT ON KIDS TOYS
PLEASE DO NOT HESITATE TO PASS THIS MESSAGE TO EVERYONE IN YOUR CONTACT LIST

kredit to: http://kajangboystory.blogspot.com

Monday, February 13, 2012

9 mimpi Rasulullah SAW


9 Mimpi Nabi Muhammad SAW

Daripada Abdul Rahman Bin Samurah ra berkata, Nabi Muhammad saw bersabda:

"Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada malam aku sebelum di Israqkan........"

1. Aku telah melihat seorang dari umatku telah di datang oleh malaikatul maut dengan keadaan yg amat mengerunkan untuk mengambil nyawanya,maka malaikat itu terhalang perbuatannya itu disebabkan oleh KETAATAN DAN KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA IBUBAPANYA.

2. Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang amat menyiksakan, diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA YANG SEMPURNA.

3. Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh syaitan-syaitan dan iblis-iblis lakhnatullah, maka ia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada Allah.

4. Aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat daripada api neraka jahanam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan rantai tersebut ke duburnya oleh malaikut Ahzab,tetapi SOLATNYA YANG KHUSUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK telah melepaskannya dari seksaan itu.

5. Aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia mendatangi satu telaga di halang dari meminumnya,ketika itu datanglah pahala PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT memberi minum hingga ia merasa puas.

6. Aku melihat umatku cuba untuk mendekati kumpulan para nabi yang sedang duduk berkumpulan-kumpulan, setiap kali dia datang dia akan diusir, maka menjelmalah MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNANYA sambil ke kumpulanku seraya duduk disebelahku.

7. Aku melihat seorang dari umatku berada di dalam keadan gelap gelita di sekelilingnya, sedangkan dia sendiri di dalam keadaan binggung, maka datanglah pahala HAJI DAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT lalu mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang-benderang.

8. Aku melihat umatku cuba berbicara dengan golongan orang mukmin tetapi mereka tidak pun membalas bicaranya,maka menjelmalah SIFAT SILATURRAHIMNYA DAN TIDAK SUKA BERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU lalu menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya,lalu berbicara mereka dengannya.

9. Aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api ke mukanya, maka segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KERANA ALLAH SWT lalu menabir muka dan kepalanya dari bahaya api tersebut.


BERSABDA RASULULLAH SAW: "SAMPAIKANLAH PESANANKU KEPADA UMATKU
YANG LAIN WALAUPUN DENGAN SEPOTONG AYAT"

Monday, January 16, 2012

CuTEst BAbY COnTeSt

Ni la pertama2 kalinye masuk baby contest... just wanna try Iman's luck.. hehe.. ke mak die nye luck.. mm.. both of us punye luck la senang... ne tau.. rejekiii... "rejeki jgn ditolak, musuh jgn dicari"..

Kalo korang nak tau... hadiah tuk Cutest Baby COntest ni.. RM100 okay...
N kalo korang ase nak join jugak (meh join ramai2...) klik je logo contest kt bawah ni.. nanti terus direct ke blog tu... kalo korunk ase baby korunk sangat la kiut-miut..hee.. baby sume kiut2 kan.. geram je ase kt dorang... grrrr....

Kt bawah ni.. gambar2 yang dipilih untuk join tis contest... Agak2 dh cukup tomey x gambo neh.. heee... (*ibu yang perasannn...)

Nama:
Iman Qaisara binti Aniz Fauzi

D.O.B:
12hb Ogos 2011
3.17am


U can call me.. Iman.. Sara pun buley... sukati le nak panggil ape ye... umo cayer 5 bulan lebih sudah... cayer minum susu ibu cayer... cihat x cayer... berat cayer skunk dh 6.5kilo..


Aicehhwahhh.. dodok x menahan... "jom ibu lepaking..."


Ni kat bawah syarat2 nak join yek..:

1)Be landlord follower
2)Include landlord in your blog list
3)Write a blogpost about this contest with title "Cutest Baby Contest"
4)Put in your baby photos(max of 3photo)in the post n mention ur kids name n birthday
5)Include this month contest banner n link it to this post
6)Leave a comment with ur email add n direct link to ur blogspot


T&C:

1)Childs age newborn-5yrs
2)Malaysian citizen only
3)Judge(landlord) decision is final
4)The t&c can be changed amend or add at anytime without notice
5)Contest dateline from 6/1/12 until 6/4/12 & the result will be announced on 30/4/12


So... SelaMaT MenCuBA ye KoRUnk......

Related Posts with Thumbnails