Blog Ati Harun's Touch

facebook page

facebook page
Makeup Servis

Followers

Thursday, November 26, 2015

Preparation untuk ke Korea as backpackers

Mmm... meh nak share
ape yang iols buat before fly..

first cari dulu tiket.. kitorang beli tiket flight AA... sorang dalam rm800/pax..
ni termasuk makanan dalam flight pegi balik.. insurans.. except for luggage..
tp nak suggest .. kalo backpackers pon.. airport Incheon tu straight jugak pasal heavy bag..
x leh lebih dari 7kg k utk hand luggage .. dalam Malaysia ni ok je kalo lebih sket pon
so better amek luggage utk trip balik sini.. g sana xyah pon xpe..
rm89 tuk 0-20kg (AA flight).. nek MAS free up to 20kg... bestnyahh nek MAS.. uppsss

pastu.. dah settle sal tiket.. now pk plak pasal penginapan kat sana..
suggested by others n gugel.. Namsan Guesthouse paling dekat ngan subway..
n tempat shopping kat Myeongdong .. tapi kalo nak tempat banyak Muslim people..
G la kat Itaewon.. sana pon ade..
back to Namsan.. kitorang booking Namsan 3.. ade 6 Namsan GH..
yg no 3 tu paling centre la... antara Myeongdong station ngan Namsan Tower..

price for 5d4n .. Namsan Guesthouse  3 
route to Namsan GH .. photo dr gugel.. x igt blog mane..sorry
okeh.. settle sal penginapan..
proceed untuk ke sana.. sebab cuaca agak sejuk.. so kene cari baju sejuk..
kami pi beli kt kedai bundle je.. dapat la dalam rm15-30 camtu.. jadi la.. lawa jugak..
iols buat passport awal bulan oktober ritu..

pastu cari beg backpack.. kebetulan sport ape ntah ngah buat sale..
dapat la beli beg Karrimor 35L.. rm359..
warna meghah... 35L kalo dok sumbat byk2.. lebih gak 7kg hahha..

haa.. tu le baju panas beli kat kedai bundle.. ngan beg backpack meghah
tips.. nak g korea..
korang g Plaza Korea kat Menara HapSeng KL
nanti diorang suh register kat http://www.visitkorea.com.my/
so bleh dapat T-Money (mcm kad Touch n Go la.. utk naik subway/ teksi etc kat Korea  ).. free 3000 won dalam tu..
dapat voucher discount dalam buku tourist guide.. dapat pakai Hanbook kat situ.. ade macam2 pamplets sal Korea..

Plaza Korea KL

last but not least.. tukar duit la weyhhh.. kalo ghase dah murah.. jangan tunggu2.. duit memang susah nak jatuh..
bear in mind.. pengalaman kite.. tukar la duit extra sket kat Malaysia ni ... kat sana.. ada a few je yang terima duit kita..  bank beso pon xnak, ape cerr.. masakkk mokcik kat sana ritu.. pas tu mahal nak mamp**..
1000won= rm4.. kat sini 1000won=rm3.83 .. nak selamat.. bawak USD.. heheh...
kengkunun tukar sket.. nak backpack je kata ko.. haa.. sampai sane.. sopink x hengat..
ujung2 nak beli je kene kire tinggal berapa duit..hahaha...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails